Alle nieuwe Tesla's kunnen autonoom rijden

© ANP

Tesla voorziet al haar toekomstige auto's van de benodigde hardware om volledig autonoom te kunnen rijden. Dat betekent nog niet dat nieuwe Tesla's meteen zelfstandig de weg op kunnen. De functie is nog niet actief, maar kan later met een update worden ingeschakeld. Dat liet de maker van elektrische auto's weten op zijn blog.

ANP

De upgrade bestaat onder meer uit meerdere camera's om het verkeer in de gaten te houden, radar en allerlei andere sensoren. De nieuwe hardware wordt ingebouwd in de aangekondigde Model 3 en ook in nieuwe wagens van de types Model S en Model X, die al langer uit zijn.

Volledig autonome auto's kunnen het verkeer volgens Tesla substantieel veiliger maken dan menselijke bestuurders. De fabrikant stelt huidige Tesla-rijders met zijn omstreden Autopilot-systeem al in staat semizelfstandig te rijden. Helemaal rijden zonder bestuurder is voorlopig nog niet toegestaan, maar is volgens het bedrijf wel de toekomst van het verkeer.

Met de nieuwe hardware sorteert Tesla voor op die toekomst. Het systeem zal niet worden ingeschakeld voordat er nog miljoenen extra testkilometers achter de rug zijn en de wetgeving het toelaat. De auto's met de hardware dragen bij aan die testkilometers.

De presentatie van de nieuwe hardware zou eigenlijk maandag al plaatsvinden. Volgens Tesla-topman Elon Musk had het uitstel te maken met een video die getoond zou worden, maar nog niet klaar was. Die beelden van een zelfrijdende Tesla in een drukke stad komen binnenkort alsnog uit.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee