Zangeres Mieke Telkamp (82) is overleden

© AD

Zangeres Mieke Telkamp is in de nacht van woensdag op donderdag in haar woonplaats Zeist overleden. Dit heeft haar management vandaag bekendgemaakt. De vocaliste, die vooral bekend werd dor haar megahit Waarheen Waarvoor is 82 jaar geworden.

Genaud Molin

De familie zal geen nadere informatie geven over de doodsoorzaak. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Het nieuws over het overlijden van Telkamp werd bekend via Anneke Grönloh Producties. Telkamp was goed bevriend Anneke Grönloh (74) die tegenwoordig in Frankrijk woont. Anneke reageerde vanmiddag geshockt op het overlijden van haar goede vriendin. ,,Het is triest. Ik moet even bijkomen van dit nieuws en mezelf eerst herpakken om er meer over te kunnen zeggen.'',,Ik wil niemand meer zien. Iedereen wil van alles met me, maar daar heb ik helemaal geen zin in", vertelde Telkamp in juli dit jaar in een van haar laatste interviews. ,,Ik heb geen trek in leuke bustochtjes en klaverjasavondjes. Laat me met rust. Ik ben graag op mezelf'', aldus de zangeres in de Telegraaf. ,,Vandaar dat ik af en toe de stekker uit de telefoon en deurbel trek.'' In 2009 benadrukt ze ook al eens afstand te hebben genomen van de showbizz en 'de menigte' die haar al die jaren omringde. ,,Ik geniet tegenwoordig voornamelijk van de 'gewone' dingen in het leven zoals het huishouden. Ik stof tegenwoordig liever af dan dat ik zing.''Mieke Telkamp, pseudoniem van Maria Berendina Johanna Telgenkamp, werd op 14 juni 1934 geboren in Oldenzaal. Ze is vooral bekend door het lied Waarheen, waarvoor: een cover van de klassieker Amazing Grace waarmee ze in 1971 een megahit scoorde. Het nummer zou daarna decennialang de uitvaart top 10 domineren.TerugkeerTelkamp heeft tussen 1953 en 1967 vele populaire liedjes op haar naam geschreven in Nederland maar ook Duitsland waar ze met Prego, Prego gondeliere de hitlijsten aanvoerde. Ze won in 1957 de eerste prijs, de Gouden Gondel, tijdens het Festival van Venetië, deed in 1962 mee aan het Songfestival van Knokke en stond in 1964 in de Snip en Snap Revue.De zangeres trok zich eind jaren 60 op doktersadvies terug uit de showbusiness. Maar een paar jaar later blies ze haar carrière weer nieuw leven in. Optreden in het land deed ze niet meer. Ze beperkte zich tot het zingen tot platen-, radio- en televisiestudio's. Na Telkamps terugkeer in de muziekwereld behaalde ze in 1971 het grootste succes uit haar carrière: Waarheen, waarvoor.DuitsMieke Telkamp was de eerste Nederlandse zangeres die na de Tweede Wereldoorlog weer in het Duits zong, wat haar in de Duitstalige landen veel waardering opleverde. Sinds 1955 verschenen in Duitsland vele platen, waarvan Du bist mein erster Gedanke de eerste was. Haar eerste Duitse titel Morgen komm' ich wieder werd in 1953 alleen in Nederland uitgebracht en werd een groot succes. Telkamp was in 1978 de eerste persoon uit de showbusiness die werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.Op 13 december 2008 werd aan Telkamp een Diamanten Award uitgereikt bij Omroep MAX, voor de verkoop van 1 miljoen exemplaren van Waarheen, waarvoor. Op 10 maart 2011 nam ze bij Omroep MAX definitief afscheid van het grote publiek en leefde sindsdien een teruggetrokken bestaan in Zeist.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee