Publicist Micha K. schuldig aan bedreiging journalist

Micha K. (r)

Micha K. (r) © YouTube

De omstreden publicist Micha K. (53) is schuldig bevonden aan de doodsbedreiging van Telegraaf-journalist Bart Mos. Het Gerechtshof in Amsterdam legt hem een celstraf van zeven dagen op. Slachtoffer Mos kreeg over de telefoon onder meer te horen dat hij 'een kogel door zijn kop zou krijgen' en 'afgemaakt' zou worden.

Chris Klomp

De bedreigingen werden jaren geleden al geuit. Volgens publicist en activist K. schreef Bart Mos de waarheid niet op in de Telegraaf. Dat leidde tot een stroom aan contacten en uiteindelijk twee telefoontjes waarin Mos werd bedreigd met de dood. De journalist had de doodsbedreigingen opgenomen en deed aangifte.K. werd al eerder veroordeeld voor de bedreigingen door de rechtbank, maar ging in hoger beroep omdat de bedreigingen niet serieus bedoeld zouden zijn en het slachtoffer nooit daadwerkelijk bang zou zijn geweest voor de verdachte. Het Hof denkt daar echter, net als de rechtbank eerder, anders over en stelt dat 'de verdachte zich meermalen schuldig heeft gemaakt aan bedreiging met enig misdrijf tegen het leven gericht. Met deze bedreigingen heeft hij bij het slachtoffer angst en een sterk gevoel van onbehagen veroorzaakt'.De aanklager had twee weken geleden nog een werkstraf gevraagd van netto zestig uur, maar volgens het Hof is die onuitvoerbaar omdat Micha K. in het buitenland zit. RoyementMicha K., vijftien jaar geleden freelancer bij NRC, werd door de eerdere veroordeling voor de bedreigingen geroyeerd door de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). Hij zou terug mogen keren als in hoger beroep vrijspraak zou volgen. K. zit al enige tijd in Ierland, waar hij op zijn website schrijft over allerlei complottheoriën. Een theorie van hem over een agent die een moord zou hebben gepleegd, is inmiddels onderdeel van een rechtszaak tegen YouTube.In juni 2015 kreeg K. tien maanden celstraf opgelegd voor smaadschrift via zijn website en Twitter aan het adres van NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff. Die bracht hij onder meer in verband met pedonetwerken en moord. Deze zaak loopt nog in hoger beroep. K. zelf heeft al aangegeven in cassatie te gaan tegen de uitspraak. Hij meent dat hij onschuldig is, ook omdat hij na de bedreigingen een 'sorry-mail' had gestuurd aan Mos.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee