Zo gaat het nieuwe 'voetbal voor de kleintjes' eruit zien

© AD

© KNVB

thumbnail:
thumbnail:

De KNVB spreekt van de grootste verandering in het amateurvoetbal sinds de jaren ‘70; de nieuwe opzet van het pupillenvoetbal.

Ron Langenveld

Om het spelplezier onder jonge voetballers te vergroten en de ontwikkeling van de spelertjes te bevorderen, wil de bond de wedstrijden voor de jeugd in een nieuwe vorm gieten, met minder spelers en op kleinere velden. De bedoeling is dat de voetballende jongens en meiden hierdoor meer aan de bal komen, meer acties maken en sneller in staat zijn om te scoren, kortom beter betrokken zijn bij het spel en er meer lol in hebben.De KNVB wil de nieuwe opzet volgend seizoen (2017/2018) al invoeren. Die gaat gelden voor alle spelers tot 12 jaar. Die worden ingedeeld in vier categorieën. Waarbij de twee jongste afdelingen spelen met kleine doelen en zonder keeper. De allerkleinsten spelen dan 2 tegen 2 op een veldje van 20 bij 15 meter. Dat loopt geleidelijk op tot de oudste categorie (spelers van 10 en 11 jaar) die 8 tegen 8 spelen op een half voetbalveld.De exacte opzet en spelregels van het pupillenvoetbal staan nog niet in steen gebeiteld. De afgelopen weken heeft de KNVB in het land bijeenkomsten belegd om de nieuwe opzet uit de doeken te doen. De bedoeling is dat clubs nu met ‘pilots’ de nieuwe spelvormen gaan uitproberen. Op basis van de reacties en de ervaringen moeten dan de regels bepaald worden, net als bijvoorbeeld de optimale duur van de wedstrijdjes. De nieuwe opzet is nogal wat clubs tijdens de informatieavonden tamelijk rauw op het dak gevallen. Veel clubs meenden dat het nog slechts om ‘een idee’ voor een nieuwe opzet ging, en voelden zich tijdens de avonden voor voldongen feiten geplaatst.Lees meer in De Limburger van vrijdag

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee