Waarschuwing voor gevaarlijke xtc-pil met logo Superman

Een soortgelijke Superman xtc-pil.

Een soortgelijke Superman xtc-pil.© ANP

Het Trimbos Instituut waarschuwt voor xtc-pillen met een hoge dosis PMMA. Die tabletten kunnen gevaarlijke gevolgen hebben en zouden mogelijk in omloop zijn op het Amsterdam Dance Event. Dat meldt het Trimbos Instituut in een persbericht.

AD

PMMA is gevaarlijk omdat de effecten van de stof pas lang nadat een dosis is ingenomen merkbaar zijn. Uren later kunnen dan ernstige fysieke effecten optreden zoals verhoogde hartslag en extreem verhoogde lichaamstemperatuur. Een zeer hoge dosis van de stof PMMA kan leiden tot dodelijke oververhitting, hart-, lever-, en nierfalen.De pillen zijn roze en hebben het logo van Superman op beide kanten staan. Het is nog niet bekend hoeveel van de pillen in omloop zijn. De gevaarlijke pil is volgens Trimbos gevonden op een 'willekeurige testlocatie in Nederland'.Zekere voor het onzekereVolgens een woordvoerder van het Trimbos Instituut brengt de organisatie het nieuws naar buiten omdat de kans groot is dat de pil op het Amsterdam Dance Event verschijnt, dat gisteren is begonnen. ,,We wilden het zekere voor het onzekere nemen om te voorkomen dat er tijdens het evenement iets ergs gebeurt. Ook omdat we weten dat deze pil al in Nederland in omloop is, en Nederland is nou eenmaal klein." Tijdens het evenement bezweken twee jaar geleden drie feestgangers aan de gevolgen van overmatig drugsgebruik.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee