Buma ontmoet machtige vrienden in Maastricht

© Peter Schols

Een premierbonus zit er voor CDA-lijsttrekker Sybrand Buma niet in. Maar met Merkel en Juncker beschikt hij over machtige Europese vrienden.

Een helikopter cirkelt boven het Gouvernement aan de Maas, voor Sybrand Buma het sein dat hij zijn jasje nog eens moet rechttrekken. Daar komt de colonne over de brug. Een deur zwaait open. Met kordate pas stapt Angela Merkel op de CDA- leider af. De ontmoeting is hartelijk en routineus. Met een ferme handdruk keert het duo zich naar de camera’s.

Hoppa, daar is het plaatje waar het CDA-campagneteam op hoopte: de lijsttrekker ontvangt de machtigste leider van Europa met het CDA-logo prominent in beeld.

Buma is deze donderdag bij hoge uitzondering gastheer van de bijeenkomst van de Europese Volkspartij, waar ook het CDA bij is aangesloten. Meestal vergadert het gezelschap in Brussel, maar ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het Verdrag van Maastrichtis de christendemocratische familie in die stad neergestreken. Op de blauwe loper wemelt het van de politieke kopstukken. Donald Tusk is er, president van de Europese Raad én commissievoorzitter Jean Claude Juncker.

Tuurlijk, er wordt vooral gesproken over Europese politiek. Maar de komst van Europa’s belangrijkste machtsblok naar Maastricht is ook een campagne-evenement, erkent Buma. „Er wordt zeker ook gekeken waar binnenkort verkiezingen zijn.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee