Groen licht voor tuingraf: Brunssum schrijft geschiedenis

Print
Groen licht voor tuingraf: Brunssum schrijft geschiedenis

Afbeelding: De Limburger

Een bijzonder besluit in Brunssum: de gemeenteraad gaat ermee akkoord dat een feitelijk illegaal aangelegd tuingraf mag blijven rusten. Weduwnaar Frenk Windels schreef een emotionele brief over hetgeen hij meemaakte en liet die door zijn advocaat voordragen.

Het is voor zover bekend voor het eerst dat zo’n situatie zich voordoet in Nederland. In Nederland vragen gemiddeld een of twee mensen een bijzondere begraafplaats op eigen grond. Daarbij volgens ze de vergunningsprocedure, die voorschrijft dat de gemeenteraad eerst beleid moet opstellen. Windels is volgens deskundigen de eerste die zonder toestemming een privégraf heeft aangelegd.

Een ruime meerderheid van de raad stemde donderdagavond tegen het voorstel van het college om het graf in de tuin van Frenk Windels te laten ruimen omdat daar geen vergunning voor was en omdat Brunssum geen regels heeft voor de aanleg van dit soort bijzondere begraafplaatsen op eigen grond.

Een raadswerkgroep gaat daarvoor nu beleid opstellen. De voorstanders van de grafrust stellen wel als voorwaarde dat Windels zich aan regels en richtlijnen houdt. Hij heeft zich daar overigens ook toe bereid verklaard.

Wens

Windels’ vrouw overleed precies drie maanden voor het raadsdebat plotseling in haar slaap aan een hartstilstand. Onverwacht, omdat ze kerngezond was. Ze had meermaals de wens uitgesproken te worden begraven in de tuin die ze met veel liefde had aangelegd. Na haar overlijden stond Windels’ wereld stil, maar hij bedacht wel dat hij de wens van zijn vrouw moest respecteren. Daarom overtrad hij willens en wetens de wet en nam het risico bestraft te worden.

Vergunningaanvraag 

Zover kwam het niet: nadat de gemeente hem sommeerde het graf te ruimen spande hij een kort geding aan. De Maastrichtse rechtbank bepaalde dat het graf mocht blijven rusten tot de gemeenteraad een besluit zou nemen over de vergunningaanvraag voor het graf. Dat besluit viel donderdagavond. Dinsdag had een raadscommissie het besluit al achter gesloten deuren voorgekookt, ‘om in alle vrijheid de voors en tegens af te kunnen wegen’. Windels mocht erbij zijn op voorwaarde dat hij al het besprokene geheim zou houden, maar zijn zoon moest buiten blijven.

 Windels wist dus wel dat een meerderheid het graf met rust wilde laten, maar kon het pas echt geloven na de stemming in de raad. Daar stemden alleen PvdA, CDA en Brunssumse Christen-Democraten (BCD) tegen. Ze vrezen dat het graf toekomstige ontwikkelingen zoals de aanleg van bedrijventerreinen in de weg kan staan en willen Windels niet belonen voor zijn overtreding. Volgens burgemeester Luc Winants raden Rijk en Vereniging Nederlandse Gemeenten af om akkoord te gaan met privégraven. Het college vreest dat meer mensen zich zullen melden met de zelfde wens. Voorstanders wijzen erop dat niet veel mensen zo’n groot perceel hebben. Daarnaast is de procedure om het bestemmingsplan te wijzigen duur; dat kost rond de tien mille. Om die reden is het CDA ook tegen: bijzondere begraafplaatsen zouden in strijd zijn met het gelijkheidsbeginsel.  

Richtlijnen

Het is nu aan de politiek om richtlijnen op te stellen voor privégraven. Daarvoor bestaan al wel landelijke richtlijnen. Zo moet het perceel groot genoeg zijn en mag het graf niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg of terrein van buren. Bovendien moet vaststaan dat de grond in eigendom blijft van de familie en dat er de eerste tien jaar geen bouwplannen of andere ontwikkelingen komen. Aan al die voorwaarden voldoet Windels volgens zijn advocaat, Theo Boumans. 

De brief die Windels uiteindelijk door zijn advocaat moest laten voordragen:

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf 1,04 per week.

Bekijk de aanbieding →