Onderzoekers ontdekken mogelijke behandeling tegen tumoruitzaaiing

Print
Onderzoekers ontdekken mogelijke behandeling tegen tumoruitzaaiing

Afbeelding: HBVL

Wetenschappers verbonden aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de KU Leuven hebben nieuwe inzichten verworven in het verband tussen suikers in tumoren en de uitzaaiing van kankercellen. Daarmee hebben ze mogelijk een manier ontdekt om die uitzaaiing tegen te gaan, zo meldden de onderzoekers. Hun resultaten verschijnen in het wetenschappelijk tijdschrift Cell Metabolism.

Concreet focust het onderzoek op macrofagen, een bepaald type van witte bloedcellen die een essentieel onderdeel vormen van ons immuunsysteem. Bij kanker staan macrofagen mee in voor de vorming van bloedvaten die gewoonlijk heel chaotisch en gebrekkig zijn opgebouwd. Daardoor kunnen kankercellen gemakkelijker in de bloedbaan dringen, om uiteindelijk in andere organen terecht te komen. Suiker speelt daarbij een belangrijke factor. 

Het team van professor Massimiliano Mazzone en dr. Mathias Wenes zocht naar manieren om de werking van macrofagen te beïnvloeden. Dat deden ze door één specifiek gen in die cellen te blokkeren, waardoor de stofwisseling van de macrofagen veranderde: ze waren in staat om meer suiker op te nemen en die om te zetten naar energie.

,,Je kan een tumor wat vergelijken met een kind: door een teveel aan suiker worden ze beide hyperactief. Rond een tumor vormt zich daardoor al snel een chaotisch, gebrekkig bloedvatennetwerk", zegt Mazzone. ,,Wij hebben de macrofagen zo aangepast dat zij de suiker opeten in de plaats van de bloedvatcellen. Die laatsten doen het daardoor rustiger aan en creëren op een beheerste manier een sterke en gestructureerde bloedvatenbarrière rond de tumor. Zo blijven de kankercellen binnen de tumor."