EPFL op ramkoers over Champions League

Print
EPFL op ramkoers over Champions League

Afbeelding: ANP

De Europese competities, verenigd in de EPFL, liggen op ramkoers met de Europese voetbalbond UEFA in hun conflict over de veranderde opzet van de Champions League. Ze hebben aangekondigd de afspraak op te zeggen dat er geen nationale wedstrijden worden gespeeld op dagen dat er Europees voetbal wordt gespeeld.

 

Lars-Christer Olsson, de voorzitter van de EPFL, liet vrijdag in een verklaring weten ,,geen andere mogelijkheid te zien dan deze onderlinge afspraak op te zeggen'' als reactie op de veranderingen die de UEFA in augustus heeft doorgevoerd. Deze afspraak loopt nu af in maart volgend jaar.

UEFA veranderde de selectie voor de Champions League voor seizoen 2018-2019 ten faveure van de vier Europese topcompetities, die van Spanje, Engeland, Duitsland en Italië. Uit deze vier competities zijn dan automatisch vier clubs toegelaten tot de groepsfase. Daarmee hebben de vier automatisch 16 van de 32 plekken in de groepsfase. Op dit moment zijn dat er elf.

De veranderingen in de opzet hebben tot gevolg dat de rechtstreekse toelating van de landskampioenen uit de landen die elfde en twaalfde in de ranking staan vervallen. Dat zijn nu Tsjechië en Zwitserland. Nederland staat momenteel dertiende in de ranking.

De EPFL wil vasthouden aan een systeem waarin de participatie van clubs is gebaseerd op resultaten en niet op andere criteria, zo zei Olsson. Ook wil de UEFA in de verdeling van de opbrengsten meer waarde hechten aan de resultaten van clubs in het verleden.

De Italiaanse Serie A stemde als enige van de 24 leden tegen het protest. De Italiaanse clubs profiteren ook het meeste van de nieuwe opzet.