Gieren in Gaia Zoo

Print
Gieren in Gaia Zoo

Afbeelding: Fotolia

Kerkrade-centrum - Gaia Zoo in Kerkrade heeft er een nieuwe volière bij. Op de plek waar eerder roofvogeldemonstraties werden gegeven is een vogelkooi van 1600 vierkante meter gebouwd. Daarin huizen 100 vogels, en 20 soorten. Gieren vormen de meest in het oog springende groep. De zoo heeft vale gieren, aasgieren en monniksgieren.

Gieren: de opruimers van de natuur

Gieren eten graag karkassen. Als er genoeg eten is, maken ze geen ruzie. Ze worden de opruimers van de natuur genoemd. Hun menu is een prima zaak voor mensen en dieren. Want als kadavers blijven liggen, kunnen de bacteriën die zich vormen, zorgen voor allerlei vervelende ziektes.

De meeste vogels in de volière van Gaia Zoo komen uit andere dierentuinen en opvangplekken in Europa waar ze vaak kleinbehuisd zaten. Lees in de krant van maandag hoe ze met vallen en weer opstijgen opnieuw leren vliegen.

Meer over de aasgier, monniksgier en vale gier staat hieronder.

De aasgier

Het is de keinste giersoort en dat levert vervelende situaties op voor het beest. Als zich veel gieren verzamelen bij een karkas wordt hij al snel weggejaagd door de rest. Er zit dan niets anders op om te wachten op de laatste restjes. De aasgier eet ook levend aas. Eieren, van bijvoorbeeld flamingo’s, en insecten vindt hij ook smakelijke hapjes. De vogel komt voor in Zuid-Europa, Afrika en Zuid-Azië.

Gewicht: 1,6 tot 2,2 kilo.

Leeftijd: tot 37 jaar in gevangenschap

Spanwijdte: 158 tot 163 cm.

Veren: Heeft bijna alleen maar witte veren. Zwarte veren bevinden zich op de vleugels.

De monniksgier

Hij verwent zich graag met verse en rottende kadavers. Die verslindt de monniksgier met huid en haar. Levende dieren vindt hij net zo smakelijk. De monniksgier leeft in Azië en Europa, met name in Spanje. Het is een grote roofvogel en behoort tot de groep van gieren uit de Oude Wereld. Hij bouwt zijn nest in bomen.

Gewicht: 7 tot 12,5 kilo

Hoogte: 100 tot 110 cm hoog.

Leeftijd: tot 39 jaar

Spanwijdte: 250 tot 295 cm

Veren: Hij is bruin-zwart met een grijsbruine snavel. De naakte hals is blauwroze met een bruine kraag.

Vale gier

Het is een van de grootste vliegende vogels in de wereld. Hij heeft een lange hals en dat is handig bij het eten. Daardoor kan hij tot diep in een

karkas komen. Zijn kop kan niet vast komen te zitten, want door die lange hals kunnen geen veren achter de botten vast blijven zitten. Als een vale gier op jacht is, blijft hij zijn soortgenoten in de gaten houden. Zodra een andere vale gier voedsel heeft gevonden, stort de rest zich op hetzelfde maaltje. Ze vliegen hard en ver. Vale gieren halen snelheden van 70 km per uur en vliegen honderden kilometers per dag. Deze soort is voornamelijk in Zuid-Europa te vinden.

Gewicht: 6 tot 11 kilo.

Hoogte: 95 tot 110 cm.

Leeftijd: 37 jaar in gevangenschap.

Spanwijdte: 240 tot 280 cm.

Veren: hoofdzakelijk donkerbruin. Lange, brede en gevingerde vleugels. De kop en hals zijn donsachtig wit en hebben bijna geen veren. Verenkraag tussen hals en lichaam.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje