Braakneigingen van een blote kont

© ANP

Waar is de Rijdende Rechter als je hem echt nodig hebt? Hier had een mooi stukje confronterende televisie in gezeten. We zoemen in op een wijk, waar een spoorlijn dwars doorheen loopt. Aan die spoorlijn ligt een aantal woningen.

Paul van Gageldonk

Als Roy in de wijk komt wonen met vrouw Patricia en 6-jarige zoontje Sven lijkt er niets aan de hand. Roy heeft een goed lopend loodgietersbedrijfje. Maar die spoorlijn veroorzaakt toch wel veel geluidsoverlast. Roy dient bij de gemeente een aanvraag voor een vergunning in om een geluidswering aan te brengen. Het lukt.

Roy laat zijn broek zakken, draait zich om en toont Christa zijn scrotum en anus

Tot verbazing en ergernis van buurman Ruud. Ruud is samen met vrouw Christa al jaren bezig om ook zo’n vergunning te krijgen. Ruud vermoedt vriendjespolitiek en laat niet na om die beschuldiging over te brengen aan Roy. De animositeit tussen de buren groeit en groeit. Er worden gebaren over en weer gemaakt als ze elkaar op straat of in de aangrenzende tuinen tegenkomen.

Op een dag loopt het uit de hand. Ruud is naar zijn werk. Christa ziet Roy naar het raam aan de voorkant van hun huis lopen, in het gezelschap van de kleine Sven. Roy laat zijn broek zakken, draait zich om en toont Christa zijn scrotum en anus, zoals het in de aanklacht omschreven wordt. Christa is ontzet en doet aangifte van ‘schennis van de eerbaarheid’. De vete gaat maanden door, met dreigementen en woedende gebaren over en weer. Een jaar na het ‘kontincident’, zoals de rechter het noemt, heeft Roy weer een stunt in huis.

Hij weet dat Ruud een faillissement aan het afwikkelen is. Roy belt met het advocatenkantoor dat Ruud in de arm heeft genomen en doet zich voor als curator Janssen. Op verzoek verstrekt de secretaresse financiële gegevens van Ruud aan nepcurator Roy. Roy laat vervolgens aan Ruud weten belastende gegevens over hem in zijn bezit te hebben. Ruud doet aangifte. De politie belt met de echte curator Janssen. Die weet niets van een telefoontje. De politie traceert het gesprek en komt uit bij huize Roy. Allemaal niks van waar, zegt Roy. Roy is een boom van een kerel met een ringbaardje. Ik ben tot veel in staat, maar tot zoiets niet, verklaart hij. De rechter weet één ding zeker. Wie dit telefoontje heeft gepleegd is een ontzettende eikel, zegt hij, onbedoeld toepasselijk.

Maar voor de rest is het gissen. Van het kontincident is er alleen de verklaring van Christa. Het telefoontje van de nepcurator werd gepleegd met de telefoon van Roy. Maar die dag was Roy jarig en waren er veel mensen in zijn huis. Kan dus ook een bevriende grappenmaker geweest zijn. Kan. Dubbele vrijspraak.

En dus mag Christa ook fluiten naar de immateriële schadevergoeding van 150 euro. Die had ze geëist omdat ze nog een week lang braakneigingen had gekregen bij de herinnering aan Roy’s blote kont.

Blijft toch jammer dat de Rijdende Rechter zich hier niet over ‘gebogen’ heeft.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee