Tefaf valt in de smaak in New York

Impressie van de kleine Amerikaanse Tefaf in The Armory in New York.

Impressie van de kleine Amerikaanse Tefaf in The Armory in New York.© Harry Heuts

Zaterdag ging ze van start in de Upper East Side: de New Yorkse satellietbeurs van Tefaf Maastricht. Kunstliefhebbers in de categorie ‘very important’ (of very rich...) hadden vrijdag de beurs al even voor zichzelf, met deze krant in hun kielzog.

Lieke Sniekers

Amerika’s bekendste anchorman, CNN-presentator Anderson Cooper, is in zijn lunchpauze naar de historische Park Avenue Armory gekomen, het gebouw dat tot en met woensdag het decor vormt voor de herfsteditie van Tefaf New York, een satellietbeurs van The European Fine Art Fair in Maastricht. Cooper overweegt een schilderij van de Fransman Claude Joseph Vernet aan te schaffen bij kunstgalerie Richard L. Feigen, maar koopt uiteindelijk een onvoltooid werk van Anton Raphael Mengs bij de New Yorkse galerie Otto Naumann. Vraagprijs: 275.000 dollar.

Cooper is dit niet de enige kunstliefhebber van naam en faam die de beurs bezoekt tijdens de preview voor vips en voor journalisten. De prominente Amerikaanse verzamelaar en miljardair Ronald Lauder laat er zijn gezicht zien, net als Philippe de Montebello, ex-directeur van het Metropolitan Museum of Art, multimiljonair Donald Marron en de voormalige burgemeester van New York Michael Bloomberg.

Ook namens Nederland is een stevige delegatie aanwezig in de Upper East Side, onder wie burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht, directeur Lex ter Braak van de Jan Van Eyck-academie en directeur Stijn Huijts van het Bonnefantenmuseum. Wat zij aantreffen, zijn de zorgvuldig aangeklede stands van 94 internationale tophandelaren in antiek en oude kunst. 28 van de deelnemende kunstgaleries zijn ook in New York gevestigd, de meeste hier in de Upper East Side. Hoe aantrekkelijk is het voor hen nog om te exposeren in Maastricht, nu ze een Tefaf ‘om de hoek’ hebben? En hoe denken de bezoekers over een cultureel reisje naar Maastricht, naar de moederbeurs?

Jack Kilgore, eigenaar van een galerie aan 71st Street, staat vaker op de Tefaf, ook in Maastricht. „Ik ben van zowel de Europese als de Amerikaanse markt afhankelijk. Op dit moment is Tefaf New York nog niet groot genoeg om een substantieel Europees publiek te trekken. En met het bescheiden formaat van The Armory zit uitbreiding er voorlopig ook niet in.” Bij James Demirjiam, mede-directeur van Ariadne Galleries, zit de agenda simpelweg te vol om een plekje voor Maastricht te vinden. „Deelname kost ons maanden aan voorbereidingstijd. Onze galeries bevinden zich in New York en Londen, dus we nemen liever deel aan beurzen die daar neerstrijken.”

Op het gebied van oude kunst is Tefaf zonder twijfel de belangrijkste beurs ter wereld

Phoenix Ancient Art, met galeries in New York en Genève, maakt zijn Tefaf-debuut op deze New Yorkse editie. Logisch, vindt directeur Michael Hedqvist. Zijn galerie was tientallen jaren vaste klant van The International Show, de kunstbeurs die vóór Tefaf in The Armory huisde. „Onze galerie is letterlijk maar één blok hier vandaan. Onze klanten zouden oprecht teleurgesteld zijn als we hier niet zouden staan.” Op uitnodiging zou hij in de toekomst ook wel naar Maastricht willen komen. „Op het gebied van oude kunst is Tefaf zonder twijfel de belangrijkste beurs ter wereld.”

Een New Yorkse verzamelaarster van Chinees antiek is minder onder de indruk van de eerste New Yorkse Tefaf. Vanwege haar weinig positieve oordeel wil ze liever anoniem blijven. „Ik vind de Maastrichtse handelaren beter en de kwaliteit van de collecties hoger. En er is daar gewoon veel méér.”

Volgens cijfers van The New York Times hebben slechts 2000 tot 2500 van de 75.000 bezoekers aan Tefaf Maastricht de Amerikaanse nationaliteit. De handelaren zien in de beurs in New York dan ook vooral een kans om een nieuw publiek aan te spreken.

En Tefaf valt in de smaak. „Vanwege de kleine schaal hier zal Maastricht heus geen Amerikaanse bezoekers aan New York verliezen. Andersom zullen sommige Amerikanen zich wel geïnspireerd voelen om naar Maastricht af te reizen”, zegt Hedqvist. „Het is hoe dan ook een win-win- ontwikkeling.”’

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee