Aso's verpesten steeds vaker sfeer in vliegtuig

© AD.NL / passengershaming

Asociale passagiers veroorzaken steeds vaker problemen in vliegtuigen. Alcohol en drugs zijn meestal de boosdoeners. De inspectie spreekt van een structureel probleem.

AD / Marcia Nieuwenhuis

Reizigers zijn regelmatig agressief en lappen de regels van het cabinepersoneel aan hun laars door bijvoorbeeld een peuk op te steken.In de eerste drie kwartalen van 2016 zijn 723 meldingen binnengekomen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. In 2015 stond de teller pas na een heel jaar op dat aantal, blijkt uit cijfers die deze krant heeft opgevraagd.De inspectie verwacht dat die stijging doorzet, zegt woordvoerder Annelou van Egmond. Roken (38 procent), asociaal gedrag (35 procent) en drank (27 procent) zijn dit jaar de boosdoeners.Groeiende overlastDe Nederlandse luchtvaartmaatschappijen Corendon, Transavia en TUIfly bevestigen de groeiende overlast. ,,Passagiers kunnen vanuit het niets volledig uit hun dak gaan'', erkent woordvoerder van Corendon Daisy Homoet-Mijnals. Zij stelt dat een kleine groep passagiers met een redelijke frequentie incidenten veroorzaakt. De amokmakers duperen volgens Corendon het gros van de passagiers, dat wél ontspannen, gezellig en relaxed op reis gaat.Door de toename van prijsvechters zit volgens de Vereniging Nederland Cabinepersoneel (VNC) 'een bredere weerspiegeling van de maatschappij aan boord'.Overlast vangt vaak aan na het gebruik van alcohol- en drugs. De belangenbehartiger pleit voor een gezamenlijke aanpak van het probleem op de luchthaven met restaurants, bars, politie, grondpersoneel en luchtvaartmaatschappijen. Op de luchthaven Londen Gatwick heeft dit volgens de VNC geleid tot 50 procent vermindering van het aantal incidenten.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee