Negentig minuten, dat is al een mijlpaal

Mitchel Paulissen was eindelijk weer eens van waarde voor Roda JC.

Mitchel Paulissen was eindelijk weer eens van waarde voor Roda JC.© Bas Quaedvlieg

Zijn brille laat hij nog veel te weinig zien, maar steeds is er weer een Roda-trainer die het mysterie Mitchel Paulissen probeert te ontrafelen. Yannis Anastasiou investeerde uren in de wispelturige technicus en werd zaterdag tegen ADO (1-1) voor het eerst terugbetaald.

Roel Wiche

Een half uur nadat hij met een fluwelen trap een nieuwe avond vol ergernis en frustratie in Kerkrade heeft afgewend, kijkt Mitchel Paulissen naar de grond, peinzend alsof hij zich buigt over een groot filosofie- vraagstuk. De vraag was niet wanneer hij voor het laatst voor Roda heeft gescoord, of wanneer hij voor het laatst als een Bokito roffelend op de borst voor een volle, jubelende tribune heeft gestaan.

Nee, de vraag was hoe lang het geleden is dat hij in Rodashirt negentig minuten op het veld heeft gestaan. Paulissen schudt met zijn hoofd: hij weet het niet. Eén ding weet hij wel: „Ik ben heel blij dat ik eindelijk een wedstrijd heb volgemaakt. Dat is nóg belangrijker voor me dan die goal.”

Om meteen maar het antwoord te geven: na de terugkeer van Roda in de eredivisie, medio 2015, speelde de even vaak verguisde als geprezen knaap uit eigen streek exact één keer een complete wedstrijd, in november vorig jaar tegen Heerenveen (3-0 verlies). In de 21 andere duels waarin hij speelminuten kreeg, werd hij gewisseld of begon hij als bankzitter. Ook tijdens zijn intermezzo bij VVV, een niveau lager, haalde hij lang niet altijd het laatste fluitsignaal. Steeds weer was de kritiek hetzelfde. Paulissen zou fysiek niet in staat zijn om in het huidige moderne voetbal, waarin kracht en atletisch vermogen steeds belangrijker worden, anderhalf uur vol gas te geven. Terwijl dat toch verwacht mag worden van een speler die nu 23 jaar is. En dus trokken zijn critici hun conclusies: Mitchel Paulissen leeft te weinig voor zijn vak, is te gemakzuchtig en haalt niet het maximale uit zichzelf.

Op de avond waarop hij weer een zeldzame flits van zijn brille laat zien, schuwt hij de zelfkritiek niet. Ja, hij kan er zoveel meer uithalen. „Ik probeer nu ook gewoon in de spiegel te kijken. Meer dan ik anders deed.” Hij móét wel, wil hij ooit het vertrouwen terugbetalen van de club die spelers uit eigen opleiding als Paulissen en Daryl Werker koestert als tegenwicht voor de bonte troepen die uit alle windstreken worden ingevlogen. En het vertrouwen van de trainer, die hem nu al weken een basisplaats gunt. „Ik steek elke dag energie in Mitchel”, zegt Yannis Anastasiou. „Ik geloof in hem, beschouw het ook als een missie om zo’n jongen uit deze streek beter te maken. Maar zijn kwaliteiten komen er alleen uit als hij bereid is om vol in zichzelf te investeren. Hij zal harder moeten werken, heb ik hem gezegd.”

Anastasiou schuwt daarbij het compromis niet. Omdat hij amper nog vertrouwen lijkt te hebben in Nestoras Mytides -de enige spits die nog fit is- posteert hij Paulissen tegen ADO in de punt van de aanval.

Een positie waarop de fijnbesnaarde technicus nauwelijks tot zijn recht komt. Met de vlieggewichten De Silva en Boysen op de flanken speelt Roda met een aanval die weliswaar creatief en beweeglijk is, maar fysieke power mist. De start van de thuisploeg is nog dreigend, maar na een kwartier neemt Den Haag het initiatief over. Acht minuten voor rust profiteert Duplan van de chaos bij Roda, dat zonder plan speelt en ver wegzakt. Ook in de tweede helft ploeteren de Kerkradenaren, maar omdat net als vorige week tegen Excelsior (0-1 winst) het geluk overvloedig aanwezig is, blijft de hoop levend.

Werker heeft na een fraaie actie de gelijkmaker op de schoen, maar schiet veel te gehaast naast. Vlak voor tijd wordt de aandoenlijke werklust dan toch beloond, als invaller Mytides met een zeldzaam geslaagde actie een vrije trap afdwingt. Er zijn 86 minuten weggetikt en wonder boven wonder staat Mitchel Paulissen, ooit begonnen in de D3 van Roda, nog steeds op het veld. Met een timmermansoog mikt hij de bal in het doel.

Eindelijk is hij weer van waarde voor zijn ploeg, en hij staat zowaar de volle negentig minuten op het veld. Nu nog bevestigen dat het meer dan een bevlieging is, dat óók.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee