RTL kiest voor Schoorsteen Piet

Schoorsteen piet

Schoorsteen piet© RTL

RTL kiest voor de Schoorsteen Piet. Deze Piet is vanaf nu de enige Piet die in de RTL-programma’s te zien is.

ANP

Dat heeft de RTL-directie besloten, na veel gesprekken die zijn gevoerd met zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet. ,,In onze visie past Zwarte Piet niet meer in het huidige tijdsbeeld.''

Schoorsteen Piet, die bij de zender vanaf nu gewoon Piet heet, heeft zwarte vegen op zijn gezicht omdat hij door de schoorsteen komt. De laatste jaren is door de discussie over Zwarte Piet vooral verdeeldheid en onduidelijkheid ontstaan, aldus een verklaring van RTL.

,,Voor een deel van Nederland is het beeld van Zwarte Piet discriminerend, terwijl anderen vinden dat Zwarte Piet een onlosmakelijk deel van de traditie is. RTL heeft begrip voor beide standpunten, maar vindt ook dat het in deze discussie niet zou moeten gaan over gelijk, maar over begrip hebben voor elkaar.''

Bedreiging en polarisatie
Het overleg over Zwarte Piet is de afgelopen tijd onder andere gevoerd in bijeenkomsten die zijn gefaciliteerd door minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). In de laatste bijeenkomst is door voor- en tegenstanders een verklaring opgetekend waarin afstand wordt gedaan van elke vorm van bedreiging, geweld, polarisatie en agressie rond het Sinterklaasfeest en is het voornemen uitgesproken om dat feest een feest te laten zijn voor alle kinderen in Nederland. ,,Met de keuze voor de Schoorsteen Piet geeft RTL inhoud aan deze verklaring'', meldt het mediabedrijf. 

Reageren?
Reageer op dit artikel via onze Facebookpagina:

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee