Geheime basis van nazi’s ontdekt op Noordpool

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Een team van Russische wetenschappers heeft op de Noordpool restanten ontdekt van een nazi-weerstation. De geheime basis met codenaam ‘Schattenjager’ werd in 1943 gebouwd en werd gebruikt om gegevens over het weer in de gebieden van de geallieerden te verzamelen.

Nieuwsblad

De wetenschappers die er werkten, verlieten de basis een jaar later al nadat ze ziek werden door het eten van besmet ijsbeervlees.De wetenschappers van het ‘Russisch Arctisch Nationaal Park’ ontdekten tijdens een expeditie op één van de eilanden in de Barentszzee meer dan 500 voorwerpen van historische waarde die waarschijnlijk werden achtergelaten toen de nazi’s vertrokken. Die voorwerpen, waaronder persoonlijke bezittingen, kledij en wetenschappelijke instrumenten, worden nu verder bestudeerd.

Sinds de Tweede Wereldoorlog doken hardnekkige geruchten op over een geheim weerstation van de nazi’s in het noordpoolgebied. De basis moest worden geëvacueerd omdat de wetenschappers ziek werden na het eten van geïnfecteerd ijsbeervlees.

Het “mythisch” weerstation bestond voor de recente ontdekking (de Russen vonden het afgelopen zomer, maar het nieuws raakte nu pas bekend) alleen op papier, waardoor velen twijfelden aan het bestaan van de basis. “Nu hebben we echt bewijs”, zei Evgeny Ermolov, een researcher die meewerkte aan de expeditie.

Hoewel het geheime weerstation nu waarschijnlijk is ontdekt, is het nog steeds niet duidelijk of de Duitse wetenschappers echt ziek werden door het ijsbeervlees.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee