Lachgas: 'Als je het met mate doet, kan het geen kwaad'

© AD

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stelt een onderzoek in naar de risico's van lachgas. De partydrug wordt steeds populairder onder jongeren, terwijl de risico's ervan nog onduidelijk zijn. Gebruiker Sylvia vindt het een storm in een glas water: ,,Als je het met mate doet, kan het geen kwaad denk ik."

AD

Na een heftig feestweekend liggen de straten in de steden er vol mee: kleine zilveren flesjes. Het zijn de slagroompatronen waar het lachgas in zit. Het gas (distikstofmonooxide, N2O) heeft een psychedelische en zintuiglijke werking en is daarom populair als roesmiddel. Door het gas snel in en uit te ademen blijft het langer in de longen en ontstaat de roes. ,,Je wordt licht in je hoofd en het geluid gaat in slow motion. Ik moet er altijd even bij gaan zitten", zegt gebruiker Sylvia.

Met mate

Angst voor de eventuele schadelijke effecten hebben de meeste gebruikers niet. ,,Ik maak me er niet druk om", zegt Sylvia. ,,Ik ken mijn grenzen en weet wat ik doe." Eerder heeft zij kennisgemaakt met de negatieve effecten van de drug: ,,Ik had een paar lachgasballonnen achter elkaar gebruikt en kreeg daarna last van mijn hoofd. Het lichte gevoel hield zeker een uur aan, terwijl dit maar heel even hoort te duren. Ook had ik moeite met nadenken."

Verwarring is volgens Sylvia een bekend effect van lachgas. ,,Er wordt gezegd dat wanneer je er veel achter elkaar gebruikt, je niet meer tot tien kan tellen." Om niet nog een keer in de problemen te komen, gebruikt zij niet meer dan één ballon per avond. ,,Als je het met mate doet, kan het geen kwaad denk ik."

Zuurstoftekort

Van eerdere onderzoeken zijn al wat risico's bekend van de drug, zoals zuurstoftekort. Vooral bij zwangerschap kan dit gevaarlijk kan zijn. Wanneer het gas gebruikt wordt tijdens verkoudheid, kunnen je trommelvliezen springen. Verder kan een chronisch gebruik leiden tot een vitamine B12 tekort en is er een verband gevonden tussen het gebruik en een verhoogd gehalte homocysteïne in het bloed. Dit laatste is een risicofactor voor hart- en vaatziekten.

,,Dit klinkt niet zo heftig, maar jongeren zijn een kwetsbare groep en wie weet zijn er meer risico's aan lachgas verbonden dan nu bekend is", zegt Leonne Gartz, woordvoerder van het Ministerie van VWS. ,,Omdat er nog niet veel onderzoek is gedaan, is het lastig te zeggen of dit alle risico's zijn. Voor hetzelfde geld komt uit het onderzoek dat het inderdaad meevalt, maar dat weten we nu nog niet. We moeten meer duidelijkheid krijgen wie het gebruiken, in welke hoeveelheden en wat de precieze effecten zijn."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee