'Zelfs wijkagent moet strijden tegen internetcriminelen'

© AD

De politie komt in verschillende lagen binnen de organisatie kennis en kunde te kort om de alsmaar groeiende internetcriminaliteit goed te kunnen bestrijden. Dat zegt bijzonder hoogleraar Politiestudies en cybersafety Wouter Stol. ,,Iedereen kan te maken krijgen met online pesten of identiteitsfraude als gevolg van een kleine ruzie."

AD

Het Centraal Planbureau wees afgelopen zomer nog op de lage pakkans van internetcriminelen. Zo ontving de politie tussen 2005 en 2014 maar 16.000 aangiftes van hacken, terwijl volgens het CBS een op de negen Nederlanders vorig jaar slachtoffer was van cybercrime. Slechts 130 daders zijn bestraft, minder dan één procent van het aantal aangiftes.

Volgens hoogleraar Wouter Stol komt dat doordat er te weinig agenten zijn met de kennis om de zaken op te lossen. Er is weliswaar een landelijk cyberteam van 120 specialisten, maar dat is te weinig mankracht om de cybercriminaliteit volledig te bestrijden. Stol wil daarom dat iedereen binnen de politie een basiskennis heeft van cybercrime en ICT, van de wijkagent tot de chef.

Ruiten

Cybercriminaliteit gaat niet alleen over zaken als hacken en ransomware, ook kleinere conflicten zoals burenruzies en aanrijdingen worden steeds vaker online uitgevochten. ,,Waar buren vroeger bij een ruzie nog elkaars ruiten ingooiden, maken ze elkaar nu belachelijk op internet", aldus Stol. Als de wijkagenten de juiste kennis hebben, kunnen ze dit soort conflicten makkelijker herkennen en voorkomen. Dat is nu te weinig het geval."

C-materiaal

Ex-officier van justitie en advocaat Aldo Verbruggen, die bedrijven vertegenwoordigt die het slachtoffer zijn geworden van cybercrime, is het met Stol eens maar gaat nog een stap verder. Verbruggen: ,,De politie loopt te ver achter op de techniek om een effectieve bijdrage te leveren aan de bestrijding van digicrime. Het OM heeft te weinig de beschikking over mensen met kennis van cybercrime. En als je kijkt naar degenen die digitaal rechercheren, dan is dat gewoon C-materiaal vergeleken met de echte specialisten. De overheid is kwantitatief en kwalitatief onderbezet." Verbruggen ziet op het gebied van cybercrime liever een grotere rol voor private ondernemingen die sneller dan de overheid kunnen inspelen op de steeds veranderende digitale samenleving.

Afstand

Stol is het echter niet met Verbruggen eens dat er binnen de gehele organisatie een groot gebrek is aan kennis. ,,Het landelijke team weet echt wel waar ze het over hebben. Het probleem is alleen dat de afstand tussen de normale agent en het team vol specialisten nu nog te groot is. Die komen niet heel makkelijk in contact met elkaar." De politie heeft vooralsnog nog niet gereageerd. Het OM zei afgelopen juni wel dat het op korte termijn officieren van justitie gaat bijscholen die zich nu met cybercriminaliteit bezig houden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee