Delimburger.nl tijdlang onbereikbaar door cyberaanval

© AD

Door een cyberaanval die gericht was op Belgische media, was maandagmiddag ook de website van De Limburger moeilijker bereikbaar. Dit omdat DeLimburger.nl van dezelfde computerservers gebruik maakt als enkele Belgische nieuwswebsites die aangevallen worden.

De Limburger

Die servers, van het Belgische uitgeversconcern Mediahuis, zijn overbelast door een zogenoemde DDOS-aanval door hackers. Daarbij wordt een systeem doelbewust overladen met externe communicatieverzoeken, met als doel de websites tijdelijk onbereikbaar te maken. Onder anderen de websites van Het Nieuwsblad, het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen gingen hierdoor plat.

Tijdens de aanval ontvingen de redacties van deze kranten een e-mail waarin de actie wordt opgeëist door hackers die zich ‘de Syrian Cyber Army’ noemen. De afzenders hekelen de rol van België bij aanvallen op Syrië, en de rol van Belgische media die zaken zouden ,,verzwijgen”. Of die opeising authentiek is en de afzenders dus inderdaad achter de hack zitten, is moeilijk vast te stellen.

De Limburger is formeel geen onderdeel van het Belgische Mediahuis, maar maakt sinds de overname van de krant door Het Belang van Limburg-uitgever Concentra wel gebruik van de systemen en internetservers van het Mediahuis. Daarom kan een overbelasting van de servers van de Belgische krantensites ook DeLimburger.nl treffen.

Het Mediahuis werkt aan een oplossing. Excuses voor het ongemak.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee