Nieuwe verklaring voor mysterie rond Bermudadriehoek

© AD

Volgens wetenschappers uit de Verenigde Staten is het mysterie rond de Bermudadriehoek eindelijk opgelost. In een documentaire van Science Channel leggen ze uit dat een apart type wolken verantwoordelijk kan zijn voor de verdwijningen in de regio.

AD

De Bermudadriehoek is een gebied van ongeveer een miljoen vierkante kilometer tussen Miami, de Bermuda-eilanden en Puerto Rico. Hier zouden volgens legendes ontzettend veel schepen en vliegtuigen verdwijnen, zonder ooit een spoor achter te laten.

Volgens de wetenschappers komt dit door wolken met de vorm van een hexagoon (zeshoek). Die zijn tussen de 32 en tachtig kilometer groot en kunnen zorgen voor extreme lokale windsnelheden. Daardoor zouden er zoveel verdwijningen zijn in het gebied.

,,Deze hexagonale vormen boven de oceaan zijn in feite luchtbommen'', legt dr. Randy Cerveny van de Arizona State University uit. ,,Ze worden gevormd door wat we micro-uitbarstingen noemen. Dat zijn uitbarstingen van lucht die naar beneden komen uit de onderkant van de wolken en de oceaan raken. Daardoor kunnen ze golven veroorzaken die soms erg groot zijn als ze met elkaar in aanraking komen.''

Als ik naar een wolk in de vorm van een hexagoon in de Bahamas kijk, dan is dit niet hoe een mi­cro-uit­bar­sting er uit ziet

Sceptisch

Niet iedereen is het eens met deze uitleg. Zo zegt Kevin Corriveau, meteoroloog bij NBC: ,,Als ik naar een wolk in de vorm van een hexagoon in de Bahamas kijk, dan is dit niet hoe een micro-uitbarsting er uit ziet. Normaal gesproken heb je één grote tot extreem grote onweersbui die geen opening in het midden heeft.''

Deze hexagonale vormen boven de oceaan zijn in feite luchtbommen

Over de jaren heen zijn er veel meer verklaringen geweest voor de verdwijningen in de Bermudadriehoek. Zo zou er veel methaan in de zee zitten, dat af en toe naar boven komt. Daardoor kan het water minder gewicht dragen en kunnen schepen heel snel zinken, zonder een noodsignaal te kunnen uitzenden.

Een aantal wetenschappers zegt bovendien dat het aantal verdwijningen in de Bermudadriehoek statistisch gezien insignificant is. Dit is omdat er heel veel schepen en vliegtuigen ongeschonden door de regio gaan, en er relatief gezien weinig verdwijnen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee