Geen hooligans maar helden

Twee van de drie ‘helden van de A16’: Jordy Benders uit Schinveld (links) en Marc Waber uit Banholt.

Twee van de drie ‘helden van de A16’: Jordy Benders uit Schinveld (links) en Marc Waber uit Banholt.© Roger Dohmen

Daags na het ernstige ongeluk op de A16 waarbij ze een gezin te hulp schoten, zijn de drie Limburgse Feyenoordsupporters beduusd van alle aandacht. „Zoiets doe je gewoon.”

Merel Visscher

Held, staat er bovenaan de tijdlijn van de Facebookpagina van Marc Waber uit Banholt. „Dat zijn die stoere mannen die naar Feyenoord gaan”, zegt zijn oma, die we tijdens de korte telefonische speurtocht naar de 24-jarige jonge held spreken.

Haar trots barst bijkans door de telefoonhoorn. Want niet iedereen treedt zo kordaat op na een heftig ongeval als dat van zondagmiddag. Een vader, moeder en hun zoontje reden in een Peugeot op de A16 bij Breda toen de motor plots stilviel. De vader probeerde de auto nog de vluchtstrook op te rijden, maar de vrachtwagen die achter hem reed kon de auto niet meer ontwijken en knalde tegen het linkerportier. De klap was zo hard dat de auto volledig werd opgevouwen. Alleen de vader raakte lichtgewond.

Marc Waber (24) was met zijn vader (57) en met zijn vrienden Kay (26) en Jordy (29) Benders uit Schinveld op terugreis van de zinderende voetbalklassieker Feyenoord-Ajax. „We zaten nog vol adrenaline van de wedstrijd toen we het ongeluk zagen gebeuren”, vertelt Marc Waber een dag later.

Hij is beroepschauffeur en heeft al heel wat kilometers op de weg gemaakt. Zo iets heftigs als dit ongeluk heeft hij echter nog nooit gezien, zegt hij. „We zagen de auto voor ons in een flinke vaart rondtollen op de snelweg. Ik heb geen moment geaarzeld en de auto aan de kant gezet.

Mijn vader heb ik gezegd in de auto te blijven en wij zijn meteen uitgestapt en op de auto afgerend. Gelukkig is Jordy verpleegkundige, dus hij wist waar hij op moest letten. De vrouw stapte meteen zelf uit het wrak, zij was ongedeerd. Toen zagen we het jongetje op de achterbank, ik schat een jaar of zeven oud. Hij had een engeltje op zijn schouder, dat zeggen we nog steeds tegen elkaar. Hij mankeerde niets.”

De vader zat echter beklemd achter het stuur en schreeuwde het uit van de pijn. De vrienden haalden de man, die geen Nederlands sprak, met wat duwen en trekken uit zijn benarde positie. „Gelukkig was de tank van de auto niet geraakt”, zegt Waber. „Maar je weet niet of er in zo’n wrak ook kortsluiting is ontstaan, dus we wilden hem er zo snel mogelijk uit krijgen.” De man werd stabiel gelegd en door het toegesnelde ambulancepersoneel verder verzorgd. Zijn verwondingen bleken later mee te vallen.

Pas toen hij thuis in Banholt in zijn bed lag, besefte Waber wat hem die middag was overkomen. Hij kon er niet van slapen. „Steeds kwam die film opnieuw voorbij. Gelukkig is het voor het gezin goed afgelopen, maar je beseft ook dat ze door het oog van de naald zijn gekropen. Wat had je dan gezien?”

Ze worden helden genoemd, maar dat vindt Waber wat overdreven. „Zoiets doe je toch gewoon, daar denk je niet bij na. Al zijn er blijkbaar genoeg mensen die gewoon doorrijden als ze zoiets zien.” De vrienden worden overstelpt met media-aandacht na hun heldendaad, Waber is er wat beduusd van. „Ach, het is ook wel eens mooi om te laten zien dat niet alle voetbalsupporters hooligans zijn.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee