Hanneke Groenteman: Pieten in Sinterklaasjournaal 'heel anders'

Erik van Muiswinkel als Hoofdpiet samen met Dieuwertje Blok. Van Muiswinkel kondigde in mei aan te stoppen als Piet.

Erik van Muiswinkel als Hoofdpiet samen met Dieuwertje Blok. Van Muiswinkel kondigde in mei aan te stoppen als Piet. © ANP

Volgens journaliste Hanneke Groenteman (77) zal de NTR dit jaar 'anders te werk gaan' met de Zwarte Pieten in het Sinterklaasjournaal. Groenteman beroept zich in De Wereld Draait Door op een 'hele goede bron', ondanks dat de publieke omroep vandaag geen uitspraken wilde doen over het uiterlijk van de pieten. Ook Sinterklaasjournaalpresentatrice Dieuwertje Blok houdt haar lippen stijf op elkaar.

AD.NL / Suzanne Borgdorff

Gevraagd naar de Zwarte Pietenkwestie - die vandaag weer oplaaide nadat bekend werd dat de commerciële zender RTL stopt met Zwarte Piet en overgaat op Schoorsteen Piet - zegt Groenteman tegen presentator Matthijs van Nieuwkerk: ,,Het Sinterklaasjournaal gaat dit jaar ook heel anders te werk.''Vervolgend: ,,Je mag naar de bron vragen, maar je krijgt geen antwoord want ik ben een oma. Maar wacht maar af als Sinterklaas binnenkomt en Dieuwertje zit daar weer, de Pieten zullen er héél anders uitzien.''DieuwertjeGroenteman snapt niet waarom de publieke omroep vandaag niet met pietennieuws kwam. ,,Maar reken er maar op: ze hebben de hele discussie heel serieus genomen. We wachten Dieuwertje af.''Blok, die momenteel midden in de opnames van het kinderjournaal zit, schaart zich achter de beslissing van de NTR niets over de Pieten te zeggen. ,,Juist omdat er - zoals nu - weer gedoe van komt. Je ziet het vanzelf wel. De beslissing is zo genomen'', zegt ze vanavond tegen het AD. Blok zegt uit solidariteit achter haar werkgever te blijven staan. ,,Laten we het feestje vooral leuk houden. De vorm die je daar voor kiest, moet iedereen zelf weten.''Blok gaf in november vorig jaar aan dat de pietendiscussie haar de ogen heeft geopend. ,,Het sinterklaasfeest staat of valt niet bij die zwarte kleur, ik begin zo langzamerhand ook te denken: van die rare blackface moeten we maar eens af.''Vorig jaar besloot de NTR 'gewone' Zwarte Pieten en zogenaamde Regenboogpieten op de Pakjesboot te laten meevaren.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee