Tiener spreekt na coma plots vloeiend Spaans

© rv

Het heeft niet veel gescheeld, maar Reuben Nsemoh (16) uit Georgia kan een zwaar ongeval op een voetbalveld gelukkig nog navertellen. Sterker nog: dat deed hij opeens in vloeiend Spaans, nadat hij was ontwaakt uit een coma van een paar dagen. Qué?

AD.NL

Tijdens een gewone voetbalwedstrijd vorige maand dook Nsemoh naar een bal en kreeg daarbij een trap tegen zijn rechterslaap. De tienerdoelman ging meteen knock-out en stopte soms zelfs met ademen. Zijn coach vreesde dat Nsemoh het niet zou halen. De jongen werd met een zware hersenschudding overgevlogen naar het ziekenhuis in Atlanta en lag enkele dagen in coma. Toen hij daaruit ontwaakte, sprak hij in eerste instantie alleen maar Spaans, een taal die hij voor het ongeval nauwelijks beheerste. Zijn vrienden probeerden het hem wel te leren, maar met matig succes.,,Tengo hambre'', zei hij nu opeens (ik heb honger). Als hij Engels probeerde te praten, kreeg hij toevalletjes. Inmiddels is zijn vlotheid in het Spaans weer aan het afnemen en spreekt hij weer Engels. Nsemoh valt nog altijd geregeld even 'weg': ,,Soms voel ik mij afwezig, terwijl ik er wel degelijk ben.''Goede hoopDe tiener wil zo snel mogelijk weer het veld op, maar dat laat zijn toestand voorlopig nog niet toe. Zijn coach pleit voor het gebruik van een beschermende helm, zoals bijvoorbeeld topkeeper Petr Cech er al bijna tien jaar een draagt.De dokters hebben er goede hoop op dat Nsemoh helemaal zal herstellen. De medische kosten lopen wel enorm op en liggen in de buurt van de 250.000 euro. Daarom werd een internetpagina opgezet om geld in te zamelen voor de familie.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee