Sesamstraat heeft oorsprong in Thorn

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Sesamstraat bestaat veertig jaar. De eerste afleveringen van de nog steeds immens populaire kinderserie werden opgenomen in Thorn.

Nick Bruls

Het allereerste seizoen van de populaire uit Amerika overgewaaide kinderserie in Nederland, werd opgenomen in Thorn. Op de binnenplaats van hoeve De Grote Hegge, net buiten het dorp en vlakbij de Maas. In de stal waarin Sesamstraats postkantoor was gevestigd, vinden we nu een lange, chique gedekte tafel met hoge wijnglazen en kandelaars. Aan de wand hangt een projectiescherm. Wat we al vermoedden, wordt bevestigd door de tekst op de wapperende vlaggen: ‘evenementen- en vergaderlocatie’. Er staan parasols van een bekend biermerk en tegen de muren zijn langwerpige, roestvrijstalen asbakken geschroefd voor rokende feestgangers of vergadertijgers. Hoe anders zag het er veertig jaar geleden uit. Er was een grenspost, een benzinestation en een winkeltje. Allemaal gemaakt van en ingericht met decorstukken en rekwisieten uit de televisiewereld. Er liep een grote, blauwe, rare vogel rond met een spitse oranje snavel. Pino, inderdaad. Maar niemand die daar vreemd van opkeek.

Voor het kasteeltje in het ‘witte stadje’ werd destijds gekozen, ‘omdat je er vrijwel ongestoord kon werken’. Dat staat te lezen op een vergeelde pagina van de krant Het Vrije Volk. ‘Het is hier, afgezien van af en toe een vliegtuig, bovendien erg rustig’, liet Hasebos optekenen. Volgens Van der Linden was de hoeve vooral de ideale locatie, omdat de in 1992 overleden regisseur een buitenhuisje bezat in de buurt. Feit is in ieder geval dat Sesamstraat een coproductie was van de Nederlandse NOS en de Belgische BRT en dat Thorn op de grens ligt.

Lees meer in De Limburger van dinsdag 25 oktober!

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee