Gratis lenen dankzij 0 procent rente

© ANP

Voor het eerst in de geschiedenis betalen studenten vanaf januari geen rente over hun studieschuld. Wie dit jaar stopt met studeren, mag zich de komende vijf jaar verheugen op 0 procent rente. Dat is nog nooit eerder gebeurd.

Hanneke Keultjes

Het rentepercentage daalt in 2017 van 0,01 procent naar 0 procent, melden bronnen bij het ministerie van Onderwijs. Dit komt omdat de Nederlandse staat momenteel heel goedkoop kan lenen. De rente die (oud-)studenten moeten betalen over hun lening is gekoppeld aan de rente op staatsobligaties. Op een flink deel van die leningen krijgt Nederland inmiddels geld toe. Van die gunstige omstandigheden profiteren de studenten nu ook. Een woordvoerder van DUO, de instantie die de studiefinanciering en -leningen regelt, erkent dat deze studenten 'spekkoper' zijn. Dat geldt ook voor oud-studenten die vanaf 2017 starten met een nieuwe rentevasteperiode van vijf jaar, omdat zij bijvoorbeeld in 2012, 2007 of 2002 mochten beginnen met aflossen. DuikenDe rentepercentages op studieleningen zijn de afgelopen steeds verder gedaald. In 2002 stond de rente nog op 4,03 procent. Eigenlijk zou het percentage komend jaar onder de 0 procent moeten duiken, maar de mogelijkheid van een negatieve rente is vorig jaar op de valreep afgeschaft. Daardoor wordt voorkomen dat studenten op een lening geld toe kunnen krijgen, wat de schatkist veel geld zou kosten. Officieel maakt DUO het rentepercentage voor de komende vijf jaar ieder jaar pas in december bekend.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee