Waarom is Voerendaal de vriendelijkste?

Burgemeester Wil Houben (rechts) neemt het bord in ontvangst dat hoort bij de prijs van MKB-vriendelijkste gemeente van Limburg.

Burgemeester Wil Houben (rechts) neemt het bord in ontvangst dat hoort bij de prijs van MKB-vriendelijkste gemeente van Limburg.© Bas Quaedvlieg

De oorkonde

De oorkonde

thumbnail: Burgemeester Wil Houben (rechts) neemt het bord in ontvangst dat hoort bij de prijs van MKB-vriendelijkste gemeente van Limburg.
thumbnail: De oorkonde

Voerendaal is gekozen tot vriendelijkste gemeente van Limburg. Althans in de ogen van de ondernemers.

De Limburger

De MKB-vriendelijkste gemeente, wat houdt dat in?

De verkiezing is een initiatief van MKB-Nederland, daarbij gesteund door de regionale verenigingen van werkgeversorganisatie VNO-NCW (in Limburg is dat de LWV). Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau LexNova. De prijs, die om de twee of drie jaar wordt toegekend, werd in 2008 voor het eerst in Limburg uitgereikt aan Helden. Daarna was Roermond tweemaal de gelukkige en nu dus Voerendaal, met Horst en Vaals op de plekken 2 en 3. Voerendaal mengt zich als Limburgse winnaar nu ook in de strijd om te worden gekozen tot MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland.

Wie nemen deel aan dit onderzoek?

Ondernemers worden benaderd om een vragenlijst in te vullen. Dit jaar hebben landelijk gezien 22.000 ondernemers gereageerd, waarvan 1800 in Limburg. Om als gemeente in aanmerking te komen moet een van tevoren vastgesteld aantal ondernemers reageren.

En waar gaan die vragen over?

Ondernemers kunnen aangeven hoe hun gemeente presteert op het gebied van communicatie, imago van de gemeente en lokale lasten. Uiteindelijk rolt daar een tevredenheidsscore uit. ,,Je krijgt als gemeente als het ware door de ondernemers een spiegel voorgehouden over het beleid dat wordt gevoerd ten aanzien van het MKB”, aldus LWV-directeur Wim Weijnen.

Waarop scoorde het kleine Voerendaal zo goed?

Voerendaal scoorde als beste op het gebied van communicatie: er is veelvuldig contact en overleg tussen de gemeente en de ondernemers. Ook wat betreft de lokale lasten zijn de ondernemers zeer tevreden. Bij imago scoorde Voerendaal minder, maar dat is volgens Weijnen logisch: ,,Grotere steden hebben meer uitstraling dan kleinere gemeenten, maar hebben ook meer middelen om zich naar buiten toe te presenteren. Steden als Maastricht en Heerlen hebben bij ondernemers nu eenmaal een beter imago, daar kun je als kleinere gemeente weinig aan doen. Daar wordt bij de score ook rekening mee gehouden in de vorm van een correctiefactor.”

Opvallend: Voerendaal staat op de Limburgse lijst met lokale lasten hoog genoteerd. Hoe kan ze dan op dat gebied zo goed scoren in dit onderzoek?

Dat eerste klopt. Maar het gaat in het onderzoek meer om het gevoel van de ondernemers dan om de kille cijfers. De tevredenheid over de geboden voorzieningen is blijkbaar zo groot, dat ze iets mogen kosten. ,,Als een gemeente kwaliteit levert, ben je als ondernemer bereid daarvoor te betalen”, aldus Jasper Habets van Sociëteit Voerendaal, de organisatie voor ondernemers in de gemeente. ,,De laatste jaren is hard gewerkt om de band tussen de gemeente en de ondernemers te versterken. Je loopt hier niet tegen een bureaucratische muur op en er wordt niets dwingend van bovenaf opgelegd. We lossen problemen samen op.”

Allemaal leuk en aardig zo’n prijs, maar wat levert het de gemeente zelf op behalve een oorkonde, een kleine plaquette en een groot bord?

Het draagt in elk geval bij aan het imago, vindt burgemeester Wil Houben: ,,We besteden als Voerendaal veel aandacht aan branding, dan komt dit goed van pas. Het is voor ondernemers prettig om te weten dat er een goede relatie is met de gemeente. En het nuanceert opmerkingen dat het allemaal veel beter kan. Ik zie het als een thermometer die in de wereld van de lokale ondernemers is gestoken. Die hebben het blijkbaar goed naar hun zin in Voerendaal. Anders win je zo’n prijs niet.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee