Een basisinkomen voor iedereen in 2018?

© ANP

Vanmiddag gaat het burgerinitiatief Basisinkomen 2018 naar de Tweede Kamer. De initiatiefnemers willen dat iedereen in Nederland vanaf 2018 1000 euro per maand krijgt. Kunstenares Anne van Dalen, die sinds mei een basisinkomen ontvangt, is enthousiast. ,,Zelfs tegenstanders vinden het een goed idee, dus laten we het gewoon proberen."

Thomas Kouveld

In april haalde de petitie van burgerinitiatief Basisinkomen 2018 de grens van 40.000 handtekeningen, zodat het in de Tweede Kamer zal worden besproken. Op het moment van schrijven hebben meer dan 58.000 mensen hun krabbel gezet. Naast het bedrag van 1000 euro wil de groep een basiszorgverzekering voor iedereen en een toelage voor kinderen onder de 18 jaar.Waarschijnlijk is binnen een maand duidelijk of het voorstel behandeld gaat worden in de Tweede Kamer. Eerst worden de stemmen geteld en gecontroleerd, vervolgens moet worden vastgesteld of de Kamer zo'n voorstel nog niet eerder heeft behandeld. Mocht een meerderheid uiteindelijk voor het basisinkomen stemmen, dan zal de verantwoordelijke minister gevraagd worden het beleid aan te passen.Waar komt het geld vandaan?Een basisinkomen klinkt mooi, maar Nederlandse burgers gaan er per maand niet netto 1000 euro op vooruit. De initiatiefnemers stellen bijvoorbeeld voor om één algemeen BTW-tarief te hanteren van 20 procent. Het lage tarief van 6 procent op zaken als levensmiddelen, geneesmiddelen en gas en water vervalt daarmee dus, waardoor de boodschappen duurder worden.Ook wordt vliegen duurder en gaat de vennootschapsbelasting omhoog van 23,7 naar 30 procent. Daarnaast komen alle uitkeringen, aftrekposten en toeslagen te vervallen, behalve 'een vorm van kinderbijslag'. Wie een flinke ww-uitkering heeft, zal dus ook moeten inleveren.Klik hier voor de volledige onderbouwing.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee