Zanger Eddy Christiani (98) overleden

© ANP

De Nederlandse zanger en gitarist Eddy Christiani is gisteravond op 98-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn familie.

AD

De zanger werd in de jaren dertig en veertig bekend dankzij zijn levensliederen en zijn gitaarsound. Christiani was zelfs de eerste artiest in Europa die een elektrische gitaar had; een Epiphone 125 met een 15-Wattversterker. In 1939 was hij de eerste Nederlander die een gitaarsolo opnam, met het nummer The Windmill.Na de Tweede Wereldoorlog, waarin hij moest onderduiken vanwege problemen met de Kultuurkamer, steeg zijn populariteit snel en ontwikkelde Christiani zich tot een groot popidool. Bekende hits uit die tijd waren Zonnig Madeira, Ouwe Taaie, Kleine Greetje uit de Polder en Spring maar achterop.In 1952 was hij de eerste Nederlander die een gouden plaat kreeg, voor zijn lied Zeemanshart. De lezers van het muziekblad Tuney Tunes verkozen Eddy Christiani in 1953 tot de populairste zanger van Nederland. Zijn solo Wild Geese uit 1963 was een groot succes en werd in de jaren daarna geregeld gecoverd.

Op tvMet het combo van Tonny Eyk was hij vanaf 1966 jarenlang te zien bij Willem Duys in het tv-programma Voor de vuist weg en van 1975 tot 1985 presenteerde hij bij de TROS het radioprogramma Gitariteiten. In 1965 ontving Christiani de Gouden Harp voor zijn gehele werk. In 1977 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en in 2005 kreeg hij de Edison Oeuvreprijs lichte muziek, wegens zijn 'enorme verdiensten in de Nederlandse muziekgeschiedenis'.In 2007, op 89-jarige leeftijd, nam Christiani afscheid van zijn publiek met de theatertournee 'De engel op mijn schouder'. Christiani werd geboren in Den Haag maar woonde het grootste deel van zijn leven in Amstelveen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee