42 titaniumplaatjes in gezicht van taxichauffeur

© HBVL

In Brussel zijn twee mannen aangehouden op verdenking van de overval op de 53-jarige taxichauffeur Raphael Spapen. De feiten dateren van 12 augustus. De chauffeur reed naar Bilzen om daar kort na middernacht een klant op te pikken. Toen hij de klant in Brussel had afgezet, sloegen twee mannen de taxichauffeur in elkaar en gingen ze aan de haal met geld en een gps.

HBVL

Alles in zijn gezicht gebroken

Maar liefst 42 titaniumplaatjes waren nodig om het gezicht van taxichauffeur Raphael Spapen te reconstrueren. De 58-jarige man werd zo zwaar geslagen en gestapt dat zowat alles in zijn gezicht gebroken was. Van zijn kin tot zijn oogkassen. Het is volgens de politie waarschijnlijk een geluk geweest dat een getuige opdaagde, anders hadden ze hem misschien doodgeschopt. En dat allemaal voor 300 euro en een draagbaar gps-toestel.

24 en 25 jaar oud

Twee van de daders zijn nu aangehouden. Een van de verdachten werd vorige week donderdag ingerekend tijdens een routinecontrole. De tweede verdachte, de klant van de taxichauffeur, nadat hij op de trein in Aalst betrapt werd op het roken van een joint en zich agressief gedroeg tegenover de treinbegeleider. De verdachten zijn 24 en 25 jaar oud. Een derde verdachte wordt nog opgespoord.

,,Donderdag gaan we naar Brussel waar Raphael de twee formeel moest herkennen. Maar er is volgens de politie geen twijfel mogelijk”, zegt Peter Lemmens van taxibedrijf Axi Taxi in Hasselt.

Getuige

De centrale van Axi Taxi kreeg midden augustus een oproep om een klant vanuit Bilzen naar Brussel te brengen. Raphael Spapen, volgens collega’s een man met een hart van goud, kreeg te opdracht. Hij pikte de man op en vertrok naar Brussel, waar de klant afgezet wilde worden aan de Willebroekkaai. Daar aangekomen wilde de chauffeur afrekenen. Maar op dat moment daagden twee medeplichtigen op. Ze trokken de chauffeur uit zijn auto en begonnen op zijn gezicht te slaan en te stampen. Pas wanneer een getuige opdaagde, zetten de drie het op een lopen.

Raphael Spapen onderging verschillende operaties en is gisteren weer zachtjes aan beginnen werken. Hij is tevreden dat de daders zijn opgepakt. ,,Maar de schrik zit er nu wel in. Nog meer bij ons dan bij hem”, zegt zijn baas.

Volgens het Brusselse parket moest zijn gezicht letterlijk opnieuw gereconstrueerd worden. En dat allemaal voor zo een schamele buit.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee