Vaticaan: as overledene mag nooit in urn mee naar huis

© ANP

De urn met de as van je geliefde thuis op de schouw zetten of de as verstrooien over veld of water: het wordt streng verboden door het Vaticaan.

Wim Doesborgh

Ook de verwerking van de as in sieraden of andere geliefde objecten is volstrekt uit den boze.

Dat staat in Ad resurgendum cum Christo, een nieuwe instructie die het Vaticaan dinsdag uitgaf over de manier waarop nabestaanden met het lichaam van een overledene moeten omgaan. De Rooms-Katholieke Kerk ziet het liefst dat overledenen een begrafenis in de aarde krijgen op begraafplaats en kerkhof, die heilige grond zijn. Wil iemand toch overgaan tot lijkverbranding, dan moet de as in elk geval ook op heilige grond terechtkomen.

OnbespreekbaarDat is meestal een urnenmuur of een aparte ruimte op een begraafplaats. Verplaatsing van de as naar de huiskamer, het strooiveld van een crematorium, heidegrond, een rivier, de zee of andere plekken is voor het Vaticaan onbespreekbaar.

Historisch gezien is ‘Rome’ met de acceptatie van crematie feitelijk al een heel eind tegemoetgekomen aan de katholieken. Vanaf het begin van de dertiende eeuw immers was lijkverbranding verboden, omdat de kerk de eerbied voor het menselijk lichaam sterk propageerde. Ook was de christelijke traditie van de wederopstanding een factor van betekenis.

LijkverbrandingHet kerkverbod op crematie duurde tot 1963. Onder druk van maatschappelijke ontwikkelingen stond het Vaticaan vanaf dat moment schoorvoetend lijkverbranding toe. Omdat nabestaanden in de volgende decennia de as van de dierbare op allerlei manieren bewaarden of verstrooiden, wil de kerk de regels nu opnieuw op scherp zetten.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee