En dit is nummer 22: Mini Countryman

© NedCar/De Limburger

Hij is groot; de allergrootste zelfs. Ruim, snel en pittig ook. En hij wordt uitsluitend in Born gebouwd voor de wereldmarkt. Met de tweede generatie Mini Countryman rolt binnenkort het 22ste automodel van de band in de historie van de fabriek.

Frans Dreissen

Na twee jaar van geheimzinnigheid heeft de Mini Countryman zijn camouflagejas eindelijk uitgetrokken. De sports utility vehicle (SUV), een vijfzits gezinsauto, gaat exclusief in Born gemaakt worden.

Vanaf volgend jaar krijgt hij tevens een hybride en vierwielaangedreven broertje, uitgerust met zowel een brandstof- als elektromotor. De compleet nieuw ontwikkelde Countryman wordt de grootste Mini in de 57-jarige geschiedenis van het merk.

Klik op de foto voor een groter formaat - Illustratie: Robert MutsDe komst van de nieuwe Countryman is een mijlpaal voor VDL Nedcar. Het is de eerste auto sinds de heropening van de fabriek medio 2014, die helemaal is ontwikkeld en grootgebracht in Born. Dat begon al in 2014 met de simulatie van het hele bouwproces op grote schermen en resulteert nu, tal van prototypes later, in het finale eindproduct.

Dat BMW als Mini’s moederconcern kiest voor een exclusieve Nederlandse signatuur voor de nieuwe Countryman, getuigt van geloof in VDL Nedcar. Het is tevens erkenning voor het vakmanschap van de inmiddels weer zo’n 4000 medewerkers.

De eerste generatie Countryman was een Alpen-auto, geassembleerd in de fabrieken van Magna Steyr in het Oostenrijkse Graz. De ruime gezinsauto was een grote hit op de automarkt. Sinds 2010 rolden er zo’n 540.000 Countrymen van de band. Het was daarmee een van de meest succesvolle modellen uit het Mini-spectrum.Moederbedrijf BMW koestert ook nu weer hoge verwachtingen. In vergelijking met het oude model, dat vorige maand werd uitgezwaaid, wordt zijn opvolger 20 centimeter langer en 3 centimeter breder. De auto heeft een bagageruimte van 450 liter, die kan worden vergroot tot 1309 liter.

De Mini Countryman is alweer het derde model Mini dat sinds de heropening van de fabriek in Born in 2012 gebouwd gaat worden, na de Mini-driedeurs (hatch) en de Mini Cabrio.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee