Een knuffel voor elke verslaafde na tragische dood van zoon

John Deckers: ,,We kregen het advies om onze zoon op straat te zetten, maar wij kozen ervoor dat niet te doen en ons te verdiepen in het waarom van zijn verslaving.”

John Deckers: ,,We kregen het advies om onze zoon op straat te zetten, maar wij kozen ervoor dat niet te doen en ons te verdiepen in het waarom van zijn verslaving.”© Johannes Timmermans

Al veertig jaar werkt John Deckers uit Maastricht tussen de drugsverslaafden. En hij geeft - gevraagd en ongevraagd - advies aan de overheid. Want Deckers is bezorgd: „We zijn weer terug bij af.”

Rob Cobben

Halverwege het eerste gesprek valt John Deckers stil. De 69-jarige Maastrichtenaar, die zich in het uur ervoor als een spraakwaterval heeft gepresenteerd, frunnikt aan zijn opvallende sikje en moet voor het eerst zoeken naar woorden.

Hoe hij het werken te midden van drugsverslaafden zolang heeft kunnen volhouden, luidt de vraag. Na een korte stilte die een eeuwigheid lijkt te duren, komt het antwoord. „Door mijn zoon Jeroen”, zegt Deckers met hoorbare emotie. „Ik heb dit werk voor hem gedaan. En ik zal dit blijven doen, ook nu hij er niet meer is. We kregen destijds het advies om hem maar op straat te zetten, maar wij kozen ervoor dat niet te doen en ons te verdiepen in het waarom van zijn verslaving.”

OverdosisJeroen. Zijn naam zal tijdens de rest van onze gesprekken nog vaak vallen. Vorig jaar overleed hij, op 49-jarige leeftijd, aan een overdosis Chloralhydraat. Hij kreeg een veel te grote dosis van dat slaap- en kalmeringsmiddel mee naar huis, zegt Deckers. „Eén liter maar liefst. De arts had dat nooit mogen voorschrijven boven op de opiaten die Jeroen al kreeg. En de apotheker had dat niet mogen verstrekken in een dosis voor 21 dagen.”

Jeroen, al sinds z’n tienerjaren verslaafd aan drugs, nam in korte tijd veel te veel van het medicijn in. Zijn vader vond hem dood naast het bed. Het laatste woord is er nog niet over gezegd. Deckers heeft een klacht ingediend tegen de arts en apotheker bij de Inspectie voor de Volksgezondheid.

De hele kwestie verstoort de rouwverwerking, zegt de Maastrichtenaar: „Die kan pas beginnen als dit allemaal achter de rug is.” Maar het weerhoudt hem er niet van zijn werk met verslaafden te blijven doen. Deckers is sinds zijn pensionering, tien jaar geleden, bestuurslid van De Wegwijzer, een stichting die is opgericht door verslaafden. Een paar keer per week gaat hij als vrijwilliger wandelen met junks en psychiatrische patiënten.

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee