De prik staat overal ter discussie

© AD/Arie Kievit

Het zijn niet alleen meer gezinnen in de bible belt, antroposofen en hoogopgeleide vaders en moeders die twijfelen over de inenting van hun kinderen. In alle lagen van de bevolking, in dorpen en steden staat de prik ter discussie.

Ellen van Gaalen

,,De prikken stonden me eigenlijk altijd tegen, omdat niemand me kon vertellen wat ze in mijn baby's spoten en waarom ze dat eigenlijk deden. En waarom zo vaak en zo snel al?'' De 'biecht' van columniste Pauline Bijster in het tijdschrift Happinez dat ze haar vierde kind niet heeft laten inenten, maakte een storm van kritiek los. Toch blijkt de jonge moeder niet alleen te staan in haar twijfel. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ziet dat inenten voor minder ouders vanzelfsprekend is. Het instituut verwacht dat de groep twijfelaars groeit. Het aantal kinderen dat is ingeënt loopt licht terug. TwijfelNu laat 80 procent van de ouders de kinderen zonder enige moeite inenten, 5 procent doet dat niet. De overige 15 procent twijfelt, maar vaccineert uiteindelijk toch. Waren het voorheen vooral de gezinnen in de bible belt, antroposofen en hoogopgeleide kritische ouders die de vaccinaties weigerden, nu verspreidt de twijfel zich breder. ,,Het is geen grachtengordelprobleem. Veel 'gewone' ouders twijfelen'', merkt Hans van Vliet, programmamanager van het Rijksvaccinatieprogramma.

Waar komt die twijfel vandaan? Kinder- en jeugdartsen merken dat ouders vaker online zoeken naar bruikbare informatie. ,,Maar daar staat veel onzin'', constateert kinderarts Jan Peter Rake van het Martini Ziekenhuis in Groningen en KinderThuisZorg. ,,Ze lezen verhalen dat kinderen epilepsie kregen na een vaccinatie. Dan zeg ik altijd: na betekent niet door. Mijn kind zei een dag na haar vaccinatie voor het eerst papa.'' Ondanks dat niet alle informatie op wetenschap en feiten is gebaseerd, nemen ouders die te vaak voor waar aan.

Tel daarbij op dat veel mensen kritischer zijn over de overheid. Ze geloven niet zomaar alles. ,,Het RIVM geeft ons dé informatie over de inentingen, maar dat is een uitvoerend orgaan'', verwoordt Anne-Marie van Raaij, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP). ,,Het hoeft alleen maar een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad te halen, maar kritisch kijken naar vaccineren doet het niet.'' Betere voedingDe twijfelaars vragen zich af of het nog wel nodig is om hun kinderen te laten inenten. Zoals Bijster beschrijft: ,,De enge ziektes zoals polio zijn al verdwenen uit Nederland door betere hygiëne en betere voeding, lang voordat ons vaccinatieprogramma van start ging. Wat je aan het denken zet: is voeding en hygiëne en een gezond leven sowieso niet een veel betrouwbaarder soort bescherming dan een prik?'' Henrike ter Horst, bestuurslid van AJN Jeugdartsen Nederland, hoort het ouders steeds vaker zeggen. De kinderziektes komen nog zo weinig voor dat vaders en moeders de impact ervan niet meer goed kunnen inschatten.

MazelenTegelijkertijd maken ze zich meer zorgen over de bijwerkingen. ,,Ik heb duizenden kinderen gevaccineerd zonder blijvende bijwerkingen te zien. Ik heb wél kinderen met kinkhoest en mazelen gezien. Die ziektes zijn heel zwaar'', zegt Ter Horst. Rake: ,,Ik kan één ding zeggen: alle kinderartsen laten hun kinderen inenten. Dat zouden ze niet doen als dat niet veilig was.''

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee