Zuyderland onderzoekt sterftecijfer

© Diana Scheilen

In het Zuyderland ziekenhuis, met vestigingen in Geleen en Heerlen, zijn vorig jaar negentig patiënten meer overleden dan statistisch werd verwacht. Er is een taskforce ingesteld die het hogere sterftecijfer onderzoekt. Vijftig dossiers worden als steekproef opnieuw onder de loep genomen.

Serge Sekhuis

Het blijft een heikel thema. Geen enkel ziekenhuis vertelt er echt graag over: het aantal mensen dat er jaarlijks binnen zijn muren overlijdt. Omdat ze te ziek of zwak waren en de operatie niet overleefden. Omdat de arts een fout maakte, omdat verkeerde medicatie werd toegediend, een onjuiste diagnose was gesteld of de patiënt een infectie opliep. Hoeveel doden zijn vermijdbaar?In 2007 schrok Nederland wakker toen het onderzoeksinstituut Nivel voor het eerst had becijferd hoeveel sterfgevallen er jaarlijks in onze ziekenhuizen mogelijk kunnen worden voorkomen. Hoeveel doden zijn er, met andere woorden, vermijdbaar? 1735 was toen het getal. Dankzij een offensief aan preventiemaatregelen schommelt het nu rond 1215. Let wel, dit zijn dus alleen de mogelijk vermijdbare doden. Het totale aantal sterftes in ziekenhuizen ligt veel hoger: op circa 37.500.Lees ook: Meer sterfgevallen dan voorzien in Zuyderland TransparantHet Nivel kwam in 2007 met zijn rapport in een tijd dat openlijk praten over sterfte in het ziekenhuis taboe was voor veel hospitaalbestuurders; bang om klanten te verliezen. Maar twintig ziekenhuizen werkten eraan mee en verstrekten cijfers. „Wij waren daarbij, Orbis én het Atrium, toen nog niet gefuseerd. We zijn altijd transparant en open geweest over onze prestaties”, betoogt Cees Sterk, lid van de raad van bestuur van Zuyderland. Sinds maart 2014 zijn alle ziekenhuizen verplicht openbaar te maken hoeveel mensen er jaarlijks overlijden. De data worden landelijk gebundeld door het bedrijf Dutch Hospital Data. Niet ieder ziekenhuis is hetzelfde. Het een is groter dan het ander, er worden meer complexe operaties verricht of het ligt in een regio met een meer vergrijsde, ongezondere bevolking. Opdat de patiënt al die gegevens toch goed kan vergelijken, is een gestandaardiseerde maat ontwikkeld die zulke factoren uitvlakt: de Hospital Standardised Mortality Rate. Deze HSMR-indicator geeft de verhouding weer tussen het verwachte aantal overlijdens bij opname en het daadwerkelijke aantal sterftes. Het landelijk gemiddelde is gesteld op 100. In ziekenhuizen die hoger dan 100 scoren, sterven meer mensen dan gemiddeld. Een ziekenhuis dat lager scoort dan 100, doet het beter dan verwacht. Zuyderland scoort in de lijst over 2015 een HSMR van 111. Dat is significant hoger dan veel andere ziekenhuizen. Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee