Gezin sluit moordende moeder weer in de armen

Het huis aan de Lindenlaan waar het drama zich voltrok

Het huis aan de Lindenlaan waar het drama zich voltrok © AD Sacha Wunderink

Grietje K. (37), de moeder die in 2008 in Staphorst haar driejarige dochtertje Andrea om het leven bracht, heeft weer contact met haar gezin. Dat bleek bij de rechtbank in Zwolle.

AD

De rechter boog zich dinsdag over de vraag of haar tbs verlengd moet worden. Het gaat volgens deskundigen heel goed met K. Zo goed dat de rechter heeft besloten de dwangverpleging voorwaardelijk te beëindigen. Als ze zich houdt aan de afspraken van de reclassering, hoeft ze niet opnieuw opgenomen te worden. Wel wordt haar tbs verlengd, zodat een vinger aan de pols gehouden kan worden.SchokgolfDe zaak rondom K. zorgt in 2008 voor een schokgolf in Staphorst. De dan 29-jarige moeder hangt in haar huis aan de Lindenlaan in depressieve toestand haar dochtertje Andrea op in het trapgat. Het meisje overlijdt. De verwarde vrouw hangt ook twee andere kinderen op, maar maakt ze later weer los als een neefje toevallig aanbelt. In november van dat jaar wordt de moeder door de rechter veroordeeld tot drie jaar cel en tbs met dwangverpleging. Ze wordt verminderd toerekeningsvatbaar geacht.De tbs met dwangverpleging begint in 2009. K. doet het zo goed, dat ze al na anderhalf jaar op verlof mag. Inmiddels woont ze zelfstandig en werkt ze als schoonmaakster, zo vertelt ze tijdens de rechtszaak. Ook ziet ze haar kinderen weer met enige regelmaat. ,,Dat vinden we allemaal fijn", zegt de moeder daarover. De kinderen komen af en toe zelfs zonder begeleiding bij haar langs.Lat-relatieK. heeft bovendien nog altijd nauw contact met de vader van haar kinderen. Ze kwamen samen naar de zitting. Al blijft het de vraag of die relatie ooit weer goed gaat komen, omdat K. niet naar Staphorst terugwil, terwijl haar echtgenoot en kinderen daar het liefst blijven. ,,We hebben nu een soort lat-relatie", stelt ze.Volgens de experts van de reclassering en de tbs-kliniek is het risico dat de moeder opnieuw de fout ingaat 'bijna nihil'. K. leed tijdens haar vreselijke daad in 2008 aan een depressie en die is nu over, zo stellen zij. Ze neemt geen medicatie meer en Jeugdzorg heeft haar handen van het gezin afgetrokken, omdat die hulp niet meer nodig zou zijn.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee