Joop Braakhekke: Mijn moeder (106) is er beter aan toe dan ik

© Pim Ras

Joop Braakhekke en zijn vriend Wim Nijkamp zijn vorige week in het geheim 'getrouwd'. Het stel wilde al langer als geregistreerde partners door het leven. ,,We zijn al 45 jaar bij elkaar en het is verstandig om nu iets te regelen, want ik weet niet hoe het afloopt met mijn ziekte'', vertelt de voormalig tv-kok, die uitgezaaide alvleesklierkanker heeft.

Marlies van Leeuwen

Joop en Wim hebben gekozen voor een simpele, zakelijke ceremonie. ,,Geen toestanden, want dit doen we puur om het zakelijk goed te regelen voor Wim'', legt Braakhekke (75) aan de telefoon uit. Hij klinkt vermoeid. De kookgek heeft twee weken geleden voor het eerst in Duitsland immuuntherapie ondergaan, in de hoop de groei van de kankercellen in te dammen. In Nederland kwam Braakhekke niet in aanmerking voor de nieuwe behandelmethode, dus op advies van arts Casper van Eijck van het Erasmus MC is hij uitgeweken naar de Oosterburen.

Het is belachelijk dat ik voor die prikken niet gewoon in Nederland terecht kan

BehandelingBij de vorm immuuntherapie die Joop ondergaat wordt bloed afgenomen en wordt cellen als het ware 'geleerd' om afweerstoffen te maken tegen kankercellen. De opgeleide cellen gaan dan terug in het lichaam om tegen de ziekte te vechten. ,,Op zich is die behandeling helemaal niet zwaar. Ik heb een paar prikjes gekregen en kon weer gaan. Maar het is vijfhonderd kilometer heen en weer terug, en dat om de paar weken. Dat is zwaar. Het is belachelijk dat ik voor die prikken niet gewoon in Nederland terecht kan.'' Of de behandeling aanslaat, weet Joop nog niet. ,,Ik kan er niks van zeggen, hopen is het enige dat ik kan.''Braakhekke wil liever de ziekte weghouden van zijn moeder Louise (106). Volgens hem voelt ze wel aan dat er iets is, maar moeder en zoon spreken er niet over. ,,Het gaat gelukkig goed met mijn moeder. Prima zelfs'', zegt de kok. ,,Ze is er beter aan toe dan ik.''Braakhekke werd afgelopen mei nog 'schoon' verklaard van alvleesklierkanker. Begin september bleek de slopende ziekte terug te zijn, nu met uitzaaiingen in zijn lever en longen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee