Verdeeldheid binnen Kompenei

© Diana Scheilen

Grote verdeeldheid binnen de Sjeng Kraft Kompenei over de koers voor de toekomst. Meerdere bestuursleden beraden zich over hun functie. De 11devande11de gaat gewoon door.

Ronald Colée

Onrust binnen de Sjeng Kraft Kompenei in Maastricht. Naar nu blijkt zijn in maart voorzitter Jo Gulikers - na zestien edities - en vicevoorzitter Lou Dolmans - na tien edities - opgestapt. Gulikers omdat hij zich niet meer kon verenigen met een aantal zaken, Dolmans omdat hij een meningsverschil had met twee andere bestuursleden.

Voorzitter Rob Gidding van de techniekcommissie is hun voorbeeld in augustus gevolgd en voert dezelfde redenen aan waarom ook hij na zestien edities is opgestapt. Inhoudelijk willen de drie mannen niet dieper op de kwestie ingaan. Zij verwijzen naar penningmeester en waarnemend voorzitter Marcel Loozen. Loozen bevestigt dat er binnen het bestuur een discussie gaande is over de toekomstige koers van de Sjeng Kraft Kompenei die nog niet afgesloten is, maar dat nog enkele bestuursleden zich beraden om nog voor de 11devande11de van dit jaar terug te treden. „Wat ik ten zeerste zou betreuren, omdat bijna iedereen binnen de Kompenei een langjarige staat van dienst heeft. Maar deze dingen gebeuren nu eenmaal binnen iedere vereniging of stichting.” Wat de koerswijziging inhoudt en waar de pijn exact zit, wil Loozen niet zeggen. „Omdat we daar nog niet uit zijn.” Hij ontkent echter met klem dat - in navolging van Gulikers, Dolmans en Gidding - nog veertien mensen zouden zijn opgestapt. „Dat is een fabel. Het gaat weliswaar om meerdere personen die twijfelen om aan te blijven maar om een minderheid binnen het bestuur. Maar deze week hebben we bestuursvergadering en weten we meer.”

Loozen tekent aan dat de Kompenei een stichting is die bestaat uit bestuur en vrijwilligers. „Formeel hebben wij geen leden, wel een harde kern van een man of 25 die het hele jaar door met de organisatie van de 11vande11de bezig is.” Door de ontstane situatie heeft het bestuur besloten de discussie over de nieuwe koers van de Sjeng Kraft Kompenei te parkeren tot na de 11devande11de. „Dat evenement heeft nu topprioriteit en gaat ook gewoon door. Het artiestenprogramma is zo goed als rond, de verenigingen die de kassa’s en buffetten bemannen zijn geregeld en de vergunning is aangevraagd. Onze grootste zorg is de drukte in goede banen leiden omdat de 11vande11de dit jaar op een vrijdag valt en daardoor extra veel carnavalvierend volk trekt.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee