Vastelaovend, méér dan bier en polonaise

© Mara van den Oetelaar

De inzet was 33 kunstwerken, uit alle Limburgse gemeenten één. Dat laatste is niet helemaal gelukt. Het aantal van 33 wél, want de 3 is heilig bij alles wat De 3-kes op dit moment organiseren onder het motto ‘Laeve de 3!’

Ingrid Lemmens

Over twee jaar zijn er als gevolg van herindelingen geen 33 gemeenten meer in Limburg. „Dan is de kans voorbij om met het cijfer 3 te spelen”, zegt Sander Mattheijssen, voorzitter a.i. van Groët Venloosch Vastelaoves Gezelschap De 3-kes. Het inmiddels illustere gezelschap verzorgt op 20 november het BCLcarnavalstreffen 2016. En zoals het De 3-kes betaamt, stellen ze eer in het bedenken van nieuwe evenementen in de zijlijn van het grote treffen. Afgelopen zomer bijvoorbeeld waren Mattheijssen en zijn kornuiten onderweg met een caravan dwars door heel Limburg. „Met een roadshow hebben we alle 33 Limburgse gemeenten bezocht om ze alvast warm te maken voor de expositie en de andere evenementen die we voorafgaand aan het BCL-treffen op stapel hebben staan”, aldus de voorzitter. Werden De 3-kes in het begin van hun bestaan (oprichtingsdatum 03- 03-03) door de gevestigde carnavalsorde met scheve ogen bekeken, inmiddels staat de vereniging bekend om zijn ludieke aanpak en perfecte organisatie. Mattheijssen: „We hebben aan de achterkant zo goed over alles nagedacht dat de voorkant spontaan kan zijn.”

Wortelekoel„Toen we besloten het BCL-treffen middenin de Wortelekoel (het pleintje waaraan het Roadhoes ligt) te organiseren, heb ik meteen de Blerickse carnavalsvereniging De Wortelepin gebeld en die reageerde zeer positief”, aldus Mattheijssen. De keuze voor het Roadhoes als epicentrum voor het treffen betekent niet dat De 3-kes ‘Groot Venlo’ vergeten zijn. Zo worden de bij de BCL aangesloten verenigingen ontvangen in het Venlose stadhuis en zal de traditionele heilige mis worden opgedragen in de St. Martinuskerk van Tegelen. Terug naar de tentoonstelling met de alleszeggende naam Vastelaovend in Beeld. „De ambitie was 33 kunstwerken te exposeren. Uit alle Limburgse gemeenten één. Die ambitie hebben we moeten bijstellen. Op onze oproepen op sociale media en in jullie kranten hebben we enkele tientallen reacties gekregen. Maar niet alles was geschikt. En toen sommige kunstenaars ook nog op het laatste moment afhaakten, hebben we moeten besluiten sommige inzenders met twee werken toe te laten. Dat betekent dat er uiteindelijk kunst uit 15 Limburgse gemeenten te zien is”, aldus Mattheijssen, die benadrukt dat er daarnaast ook nog enkele andere interessante objecten te zien zijn.

Olympische vlam„De provincie Limburg heeft alle tot nu toe verschenen Vastelaovesposters, ingelijst en wel, ter beschikking gesteld, we hebben een vitrine met vastelaovesmedailles uit alle 33 Limburgse gemeentes én we hebben de olympische vlam van de vastelaovend, de bronzen steek van de Bond Carnavalsverenigingen Limburg”, somt Mattheijssen op. De expositie is ingericht met hulp van CAS , een bedrijf dat concepten voor bedrijfspresentaties, standontwerpen en beurspresentaties ontwikkelt. Een aardig idee om de bezoeker naar de expositie te leiden, is de op de vloer aangebrachte confetti. Gelijkvloers gaan de kleurrijke cirkels richting trap. Halverwege treft de bezoeker een levensgroot vinyldoek aan, waarop twee versies van de ontstaansgeschiedenis van vastelaovend uit de doeken worden gedaan. Is het een oud feest uit Mesopotamië of is vastelaovend gerelateerd aan de vasten en de kerk? Daarna nog eenmaal de hoek om en daar hangen de 33 kunstwerken. Aardig detail: het bronzen borstbeeld van Frans Wolters, voormalig Tweede Kamerlid voor het CDA en wethouder van Venlo, draagt een gekleurde spijkerbroek in zijn rechterhand. Op die manier ensia wordt het beeld, dat een vaste plek heeft op de eerste verdieping van het Raodhoes, onderdeel van de expo. De werken zullen bij opbod worden verkocht op 18 november. Die veiling is overigens al uitverkocht.

UitmelkenMaar eerst zal op 16 november een symposium plaatsvinden onder de titel Vastelaovend eind serieuze zaak. Drie - daar is-ie weer - sprekers zullen het hebben over onder meer leiders en hun behoefte aan een hofnar. Daags voor het BCL-treffen is er een vergelijkbaar evenement voor de jeugd en presenteert W-Dreej (jawel) zijn nieuwe cd. Voor de bijbehorende clip hebben De 3-kes met een levensgrote 3 door de provincie gezeuld. Tijdens het treffen op zondag zal een vastelaoves walk of fame plaatsvinden van precies 333 (!) meter. Langs het parcours zullen drie (pfff...) sfeerpunten worden ingericht: een podium met bestuurders van BCL en leden van de Blauw Sjuut, een mobiel podium met een joekskapel en ten slotte een dj met een spreekstalmeester die alle optochtdeelnemers afkondigt. „Het getal drie wordt tot in den treure uitgemolken”, vertelt Mattheijssen ten overvloede. „De walk of fame komt in plaats van de traditionele lange optocht waarbij zelden veel toeschouwers langs de weg staan. We denken dat dit leuker is. We zijn een relatief jonge club en het gaat ons niet om geld verdienen. We zijn tevreden als we quitte spelen. De kick is te laten zien dat vastelaovend méér is dan bier en polonaise. ”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee