Weert moet niet krenterig zijn met museum

© ANP

Een museum kost niet alleen een hoop geld, maar kan ook een heleboel voor de stad opleveren. Misschien niet direct via de entreegelden, maar wel indirect voor het imago van een stad. De kosten gaan echter ook hier voor de baat.

Leon Janssen

In Weert bijvoorbeeld. Daar lagen tot voor kort twee musea: Museum De Tiendschuur en midden in de stad in het voormalige raadhuis het Jacob van Hornemuseum. Het eerstgenoemde museum is vorig jaar gesloten, het tweede is nu hard aan vernieuwing toe. Want het heeft niet alleen een stoffig imago, net als De Tiendschuur overigens, het voormalig raadhuis heeft ook nog eens te kampen met een achterstallig onderhoud van ruim 1,7 miljoen euro. Jarenlang is er door de gemeente met een scheef oog omheen gekeken. Omdat ze in het nieuwe gemeentebastion aan de Wilhelminasingel precies wisten dat er een hoop geld in het oude gebouw gepompt moest worden.

Na jaren van vooruitschuiven, moet er dus nu wat gebeuren. Aan het onderhoud en aan het stoffige imago. In de kersverse Museumnota van de gemeente worden daarvoor een viertal scenario’s gegeven. Of de tent gaat helemaal dicht of er wordt opgeknapt: een beetje, iets meer of grondig. De keus is aan de gemeenteraad.

Echter het is niet alleen een keus die betrekking heeft op het museum. Het gaat ook om het imago van de stad zelf. Weert wil zijn binnenstad weer op de kaart zetten. Daarvoor heeft de gemeente de komende jaren telkens een miljoen euro voor aan de kant gelegd. In de hoop dat provincie en investeerders nog eens een veelvoud daarvan op zouden hoesten. Natuurlijk is dat geld niet alleen bestemd voor het museum, er valt nog veel meer te doen, maar dat er flink boter bij de vis moet om van het Jacob van Hornemuseum een echte trekpleister te maken dat is overduidelijk.

Als het gaat om de toekomst van de stad, kan Weert na dertig jaar niet krenterig doen, concludeert verslaggeefster Carola de Boer dan ook in De Limburger van donderdag.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee