'Meisje met de groene ogen' gearresteerd in Pakistan

© AD

De Afghaanse Sharbat Gula, beter bekend als 'meisje met de groene ogen', is in de Noord-Pakistaanse stad Peshawar opgepakt. Gula had volgens een agent een vervalste id-kaart op zak, schrijft de Pakistaanse zender Geo TV.

AD

De inmiddels ongeveer 44 jaar oude vrouw werd in 1985 wereldberoemd nadat een foto van haar op de cover van National Geographic kwam.In Pakistan werd al langer onderzoek gedaan naar Gula. Ze zou in het land verblijven met vervalste papieren. De vrouw kan veroordeeld worden tot zeven jaar celstraf en uitzetting naar Afghanistan. Drie medewerkers van de National Database and Registration Authority zijn geschorst, omdat ze Gula de id-kaart illegaal zouden hebben gegeven.FotoIn 1984 werd de toen ongeveer 12-jarige 'Mona Lisa van de oorlog in Afghanistan' vastgelegd door de Amerikaanse fotograaf Steve McCurry. De foto werd het symbool van het lijden van de Afghaanse bevolking na de inval van het Russische leger in de jaren '80. Miljoenen Afghanen sloegen toen op de vlucht naar onder meer Pakistan.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee