Toertocht snelt wedstrijd voorbij

Waar wielerwedstrijden in Limburg steevast financieel in de knel zitten - en regelmatig van de kalender verdwijnen -, floreren de toertochten. Organisatoren richten zich liever op breedtesportevenementen waar geld mee te verdienen is dan op koersen die alleen maar geld kosten.

Robin van der Kloor

Toerders zijn voor organisatoren voor wielerevenementen veel interessanter dan wedstrijdrijders. Simpel gezegd: een toertocht levert geld op, een wedstrijd voor amateurs of eliterenners kost alleen maar geld. De KNWU stuurt na elke koers een flinke factuur en sponsoren staan niet bepaald in de rij voor een dure wedstrijd met relatief weinig deelnemers en weinig publiek. Vorige week besloot de Drielandenomloop ermee te stoppen, een nieuwe toevoeging aan de lijst van verdwenen wielerkoersen. Nee, dan de toertochten. Met zijn bedrijf The Pepr Company organiseert Roy Packbier zowel wielerwedstrijden als toertochten. En toerevenementen leveren wél geld op. „Voor de Bart Brentjens Challenge (een mountainbiketocht, red) betalen ruim 2000 deelnemers 27,50 euro inschrijfgeld. Ik heb hart voor de wielersport, maar ik heb ook gewoon een commercieel bedrijf.” Het beste wat de Amstel Gold Race is overkomen de afgelopen twintig jaar is de introductie van de toerversie. 15.000 fietsers die elk ruim 40 euro inschrijfgeld betalen om een stukje te fietsen, dat is een geweldig verdienmodel. Packbier: ,,Ik zeg niet dat Gold Race zonder de toerversie niet winstgevend is, maar de toertocht op zaterdag is wel van cruciaal belang voor de wedstrijd op zondag. Dat geeft een hoop lucht. Als ik op dit moment moet kiezen tussen een nieuw breedtesportevenement opzetten of een nieuwe wielerklassieker, dan kies ik voor het eerste”, aldus Packbier. ,,Wat dat betreft wordt het wedstrijdwielrennen bedreigd. We moeten met zijn allen eens goed bedenken hoe we dit tegengaan.”

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee