Pechtold: Graftombe Oranjes moet digitaal open voor publiek

© AD

De koninklijke graftombe in de Nieuwe Kerk in Delft moet digitaal worden 'geopend' voor het publiek. Die wens spreekt D66-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Alexander Pechtold vandaag uit tijdens de behandeling van de koninklijke begroting.

AD

Door middel van virtual reality-brillen moet het mogelijk zijn om bezoekers een 'rondleiding' te geven door de al eeuwen voor de buitenwereld gesloten graftombe, zo meent Pechtold. Hij vindt dat minister-president Rutte de mogelijkheden tot openstelling van de graftombe voor virtuele rondleidingen moet aankaarten tijdens een overleg met de koninklijke familie.

Met virtual reality-brillen kan bij de gesloten toegang van de tombe een rondleiding gegeven worden

Zowel de Nieuwe Kerk in Delft als de tombe zelf wordt nu verbouwd. Volgens Pechtold en ook D66-fractievoorzitter in Delft Christine Bel is het 'een uitgelezen moment om de digitale rondleiding mogelijk te maken'. Alexander Pechtold: ,,Paleis Noordeinde, de Koninklijke Stallen en Huis ten Bosch zijn eerder opengesteld. Dat is een mooi initiatief van de familie. Honderdduizenden belangstellenden bezoeken elk jaar de paleizen. De koninklijke graftombe is wat klein voor grote groepen mensen. Daarom zou bijvoorbeeld met virtual reality-brillen bij de gesloten toegang van de tombe een 'rondleiding' gegeven kunnen worden."

Vertraging

De restauratie en verbouwing van de Nieuwe Kerk in Delft, die eind vorig jaar klaar had moeten zijn, heeft één tot twee jaar vertraging opgelopen door de juridische procedures rond het archeologische onderzoek ter plaatse. Christine Bel: ,,Delft is de stad van kennis en innovatie. Een virtuele rondleiding door de koninklijke graftombe is een mooie manier om de historie en technologische innovatie van Delft met elkaar te verbinden." D66 wijst hierbij ook naar het Koninklijk Paleis in Amsterdam, dat vorig jaar een recordaantal van 280.000 bezoekers ontving. Ook paleis Soestdijk blijkt een hit: in vier jaar tijd meer dan 600.000 mensen. Daarnaast hebben in 2015 356.386 mensen paleis Het Loo bezocht, zo voeren Pechtold en Bel aan. De virtuele rondleiding in de graftombe kan in overleg met de koninklijke familie wat D66 betreft 'ook op internet komen te staan'.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee