Olifant Buba (40) werd depressief zonder zijn circusfamilie

© Theo Peeters

De 40-jarige Afrikaanse olifant Buba is weer dolgelukkig. Het dier mag weer meereizen met circus Freiwald, dat deze dagen in het Gelderlandse Cuijk is neergestreken. Buba is een uitzondering, want circussen mogen sinds 15 september vorig jaar geen optredens meer hebben met wilde dieren, en ze ook niet vervoeren.

AD

Vanwege het verbod verhuisde de in 1975 in Zimbabwe geboren olifant na zijn laatste optreden op 14 september 2015, naar een verblijf in Duitsland. Maar daar werd al snel duidelijk dat Buba depressief werd.Depressie

,,Het dier wilde niet meer eten en drinken", vertelt zijn vaste verzorger Lutz Freiwald (56). "Buba werd letterlijk ziek van de heimwee naar zijn verzorgers. We hebben hem daarom terug naar het circus gehaald.",,We hebben nu tot half januari een ontheffing om hem mee te kunnen nemen. Maar wat we daarna met hem moeten?", sombert Freiwald, die ondanks een gebroken been wat met de olifant dolt. Freiwald zorgt al 25 jaar voor Buba.Onderzoek

Er loopt momenteel een onderzoek waarbij gekeken wordt of de ontheffing verlengd mag worden. ,,We willen er niet aan denken wat er gebeurt als Buba straks niet meer bij het circus mag blijven. Hier krijgt de olifant alle aandacht die hij nodig heeft. Hij is eigenlijk onderdeel van de familie", zegt circusmedewerker Kevin van Geet.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee