Hoe vertel je iemand dat zijn kind, partner, vader of moeder is overleden?

© anp

Als politieagent kom je wel vaker in ongemakkelijke situaties. Dat is nu eenmaal ‘part of the job’. Maar hoe vertel je iemand dat zijn kind, partner, vader of moeder is overleden? En hoe word je daarop voorbereid? Een verhaal uit de praktijk.

De Limburger

"De eerste keer dat ik een slechtnieuwsgesprek ging voeren, was ik nog niet zo lang in dienst bij de politie. Om antwoord te kunnen geven op eventuele vragen die zouden komen, had ik me goed laten informeren wat er precies was gebeurd en wat ik mocht vertellen. In dit geval moest ik ouders inlichten dat hun zoon op de vlucht voor de politie om het leven was gekomen. Dat had extra veel impact." Aan het woord is Marc Stassen, wijkagent in Valkenburg. Inmiddels heeft hij al veel vaker nabestaanden het 'meest slechte nieuws' gebracht. Maar wennen doet het niet. „Je weet nooit wat je gaat aantreff en, iedereen reageert anders. Het belangrijkste voor mij is om eerlijk te blijven, dingen niet mooier te maken dan ze zijn. Soms willen nabestaanden het slachtoff er meteen zien. Dat raad ik af als het te erg is.”„Iedere politieambtenaar moet ooit een keer op die bel duwen”, zegt Harry Schoonbrood.

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee