'Tegen iemand aan de telefoon vertellen ‘mijn man is overleden’, kon ik al niet opbrengen'

© MGL

Als je partner komt te overlijden, is het regelen van allerlei praktische en administratieve zaken het laatste waar je hoofd naar staat. Toch is dat wel wat er moet gebeuren.

De Limburger

Rouwproces

De periode na de uitvaart is voor veel nabestaanden de lastigste. Familie en vrienden nemen de draad van hun leven weer op, zelf blijf je achter met je verdriet. Terwijl je midden in het rouwproces zit, vallen de eerste brieven op de deurmat. Van het UWV, de verzekering, de bank, de Belastingdienst. Sanja Sullot weet er alles van. Zij was meewerkend partner in het bedrijf van haar man. Hoewel ze de administratie goed bijhielden – zij regelde de bankzaken, hij de belastingen – was het netjes ordenen niet hun sterkste kant.

Na het overlijden van haar partner, nu bijna twee jaar geleden, duurde het enkele maanden voordat Sanja zich ertoe kon zetten om in alle paperassen te duiken. „Alleen al het feit dat ik tegen iemand aan de telefoon moest vertellen ‘mijn man is overleden’, koste me zo’n moeite dat ik het niet kon opbrengen. Mijn verdriet proberen te verwerken, dat was voor mij het belangrijkste. De rest was bijzaak.”

Mijn verdriet proberen te verwerken, dat was voor mij het belangrijkste. De rest was bijzaak

Brieven

Sanja regelde het hoogst noodzakelijke, maar in de loop der tijd stapelde de ongeopende post zich op. „Brieven die gericht waren aan ‘de erven Sullot’ legde ik opzij, dat was te emotioneel”, vertelt Sanja. Daardoor raakte ze steeds meer het overzicht kwijt van wat er op financieel gebied nog allemaal moest worden geregeld. Niet verstandig, realiseert ze zich nu. „Om te voorkomen dat je financiële administratie een chaos wordt, kun je beter snel de belangrijkste zaken afhandelen. Ik ben nu nog bezig met de jaarrekening 2014 van ons bedrijf. Bij de Belastingdienst heb ik een paar keer uitstel gevraagd en gekregen. Hoewel het mentaal nu een stuk beter met me gaat, is het toch confronterend om telkens weer in ons fi nanciële verleden te moeten duiken.”Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee