Gooien brandbommen naar Enschedese moskee is terroristische aanslag

© Twentse Courant

Het gooien van twee bierflesjes met brandbaar gas richting de Marokkaanse moskee in Enschede is een aanslag met een terroristisch oogmerk. Dat heeft de Almelose rechtbank deze donderdag bepaald. Volgens de rechters werd bewust een moskee gekozen, als doel de moslimgemeenschap in de gemeente Enschede angst aan te jagen.

AD

Dat de aanslag knullig werd uitgevoerd, door verdachten met een geringe intelligentie, doet aan het terroristische oogmerk niets af, aldus rechtbankpresidente Liesbeth Venekatte en haar collega-rechters. Officier van justitie Jeroen Kuipers, terrorisme-specialist, vervolgde vijf radicale Enschedeërs voor het eerst in ons land voor een dergelijk feit. Zij waren allen nauw betrokken bij de protestbeweging DTG, Demonstranten tegen Gemeente. Die voerde felle actie tegen de komst van asielzoekers naar ons land en de bouw van een azc tussen Enschede en Glanerbrug. Ook werd extreemrechts materiaal bij de vijf gevonden, rechts-extremistische foto's en songs.VeroordelingDe daadwerkelijke gooiers van de molotov cocktails, Danny H. (25), Marco H. (36) en Ronald M. (35), zijn veroordeeld conform de eis van het vier jaar gevangenisstraf waarvan een jaar voorwaardelijk geëist. Zij stapten zaterdagavond 27 februari uit de auto van Raymond S. (34). Hij en Jeroen B. (35) reden weg. Tegen S., die als enige spijt betuigde en meewerkte aan het recherche-onderzoek was een jaar langer voorwaardelijke gevangenisstraf geëist. Jeroen B. liep bij het voorlezen boos weg.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee