Zo voed je je kindje het meest verantwoord op

© AD

Moeten baby’s nu zes maanden of een jaar bij de ouders op de kamer slapen? Leg je ze op de rug of op de buik? Borstvoeding of flesjesmelk? Voor zoveel vragen, vind je online nog meer antwoorden. Bij de instelling Kind en Gezin raden ze aan om hun adviezen te volgen en de internetfora of goede raad van oma voor een keer links te laten liggen.

HBVL

Gisteren overal in het nieuws: volgens een Amerikaans onderzoek zou een baby best zijn eerste levensjaar op de kamer van zijn ouders slapen om de kans op wiegendood te verkleinen. Die visie wordt door ook gesteund door gerenommeerde professoren in ons land. Zelfs Kind en Gezin zou overwegen om het slaapadvies voor baby’s aan te passen. ,,Dat laatste is niet helemaal correct”, zegt woordvoerder Leen Du Bois van Kind en Gezin.

,,Als een autoriteit op vlak van wiegendood zoals professor Gunnar Naulaers van UZ Leuven de mening van dat Amerikaanse onderzoek deelt, zullen onze medische experts zeker met hem willen samenzitten. Als er onomstotelijk wetenschappelijk bewijs wordt geleverd, bestaat de kans dat wij ons advies ook aanpassen. Voorlopig blijft volgens ons zes maanden een ideale periode. Een baby raakt op de leeftijd van zes maanden immers bewust van zijn omgeving. Wie zijn kind tot 1 jaar op zijn slaapkamer houdt, zal later meer uitdagingen krijgen: het kind moet leren waarom het plots alleen in slaap moet vallen”, aldus Du Bois.

Het is belangrijk dat jonge ouders leren vertrouwen op hun eigen inzichten, dat ze hun gezond verstand gebruiken

Internetfora

De woordvoerder snapt dat jonge ouders tureluurs kunnen worden van de adviezen. ,,Vandaag vind je overal informatie. De vraag is of die informatie wel allemaal even goed is. Jonge ouders lezen op internetfora en sociale media veel tegenstrijdige adviezen. Of ze horen familieleden en vrienden zeggen wat beter is. Terwijl in ons land Kind en Gezin het instituut is dat de adviezen allemaal afgetoetst heeft aan wetenschappelijke argumenten. De kritiek dat de adviezen om de haverklap veranderen, klopt niet. Kind en Gezin hanteert al jaren dezelfde richtlijnen.”

Eigen inzicht

Leen Du Bois benadrukt dat het ook ‘maar’ om advies gaat. ,,Uiteindelijk bepalen de ouders zelf wat ze doen met hun kind. Het is belangrijk dat jonge ouders leren vertrouwen op hun eigen inzichten, dat ze hun gezond verstand gebruiken. Hebben ze toch vragen, dan kunnen ze altijd terecht bij Kind en Gezin, verpleegkundigen of kinderartsen. Dat lijkt me beter dan antwoorden te gaan zoeken op online discussiefora.”

Het advies van Kind & Gezin:

Slapen op kamer ouders?

Het advies van Kind en Gezin luidt nog altijd zes maanden. Best is dat de ouders in de buurt blijven en toezicht houden. Op dezelfde kamer is dus de meest ideale oplossing.

Welke slaaphouding?

Die is vrij duidelijk: leg de baby steeds op de rug om te slapen. Buikligging of zijligging verhogen de kans op wiegendood.

Borstvoeding of flesjes?

Borstvoeding is de meest natuurlijke voeding voor een baby en in bijna alle gevallen de beste keuze. Aangepaste flesvoeding bevat alle nodige voedingsstoffen voor de normale groei en ontwikkeling van een baby en is dus een goed alternatief. Een nadeel is dat het de natuurlijke bescherming tegen infecties mist. Daarom is een goede hygiëne tijdens de bereiding en bewaring van de flesjesmelk noodzakelijk.

Warme of koude flesjes?

Normaal wordt melkvoeding op lichaamstemperatuur (37° C) gegeven, maar een flesje op kamertemperatuur is niet verkeerd. De regel is: geef het niet te koud, maar laat de melk ook niet koken. Belangrijk is om kant-en-klare melk uit de koelkast niet vanzelf tot kamertemperatuur te laten komen. Dit duurt te lang waardoor kiemen zich sneller kunnen ontwikkelen.

Vers of potjesvoeding?

Kind en Gezin raadt jonge ouders aan om zelf te koken voor hun baby’s. Maar door tijdsdruk lukt dat niet altijd. Potjes zijn een goed alternatief voor momenten dat je niet kan koken, al is het niet aangeraden om alle dagen zo’n potje voor te schotelen. Variatie in de voeding is een must. Vanaf een jaar kan de baby mee-eten met de rest van het gezin. Het is belangrijk dat ouders dan geen aparte potjes blijven geven, anders mist de baby de sociale dimensie van het samen eten. Bovendien heeft potjesvoeding vaak dezelfde textuur en moeten kinderen ook leren dat niet alles een papje is.

Wanneer zindelijk zijn?

Dat varieert omdat het kind moet begrijpen (dat pipi in het potje moet), kunnen (niet meer in de luier plassen) én willen (interesse hebben in het potje). De periode om zindelijk te worden ligt voor peuters daarom tussen 2 en 5 jaar. Jongens zijn er doorgaans trager mee dan meisjes.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee