In tien jaar tijd verdubbeling van jonge comazuipers

© ANP

Steeds meer jongeren worden met een alcoholvergiftiging opgenomen op de spoedeisende hulp. In de leeftijdsgroep tot achttien jaar is er sinds 2006 zelfs sprake van een verdubbeling. Dat blijkt uit cijfers van de organisatie VeiligheidNL.

Chris Klomp

Tien jaar geleden moesten er nog 800 jonge comazuipers onder de achttien jaar naar het ziekenhuis. In 2015 ligt dat aantal al op het dubbele: 1600 jongeren die dringend medische hulp nodig hebben na de inname van alcohol. Ook het aantal ongevallen door alcoholgebruik stijgt.OngevallenVolgens VeiligheidNL is het risico om met een alcoholvergiftiging op te worden genomen het grootst in de leeftijdsgroep van 18-24 jaar, gevolgd door de leeftijdsgroep 10-17 jaar. Overmatig alcoholgebruik heeft niet alleen alcoholvergiftigingen tot gevolg. Vorig jaar werden ruim vijftienduizend personen behandeld naar aanleiding van een ongeval of geweldpleging waarbij alcohol betrokken was. Tien jaar geleden was dat nog geen tienduizend keer. KostenAan het misbruik van alcohol zit ook een kostenplaatje. In 2015 waren de totale maatschappelijke kosten van alcoholvergiftigingen bijna 24 miljoen euro. Ongevallen onder invloed van alcohol waren naar schatting verantwoordelijk voor € 47 miljoen aan direct medische kosten en € 76 miljoen aan verzuimkosten.VeiligheidNL is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk en heeft vijftig mensen in dienst.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee