De moord om vijftig euro

© Istock

Kevin R. uit Wessem maakte in november 2012 met drie kogels een einde aan het leven van Saeed Ali.

Paul Bots

Aanleiding was een ruzie over vijftig euro die Kevin nog aan Ali moest betalen. Hij reisde vanuit Roermond, waar hij toen woonde, met de trein naar Weert om het geld af te geven. In de trein laadde hij alvast het pistool door dat in zijn jaszak zat.

Op bewakingsbeelden is te zien hoe het tweetal tijdens een wandeling ruzie kreeg. Ali zou gedreigd hebben Kevins dochtertje te verkrachten, waarop de stoppen bij de Wessemmer doorsloegen. Hij schoot Ali neer, en probeerde met een aardappelmesje diens keel door te snijden. Van dat laatste zegt Kevin zich overigens niets meer te herinneren. EisBegin vorig jaar kreeg R. een gevangenisstraf van vijftien jaar opgelegd. Drie jaar meer dan de eis van justitie. Die straf viel onder meer hoger uit omdat Kevin de moord volgens de rechters samen met ‘kwade genius’ Wesley had beraamd. Diezelfde Wesley is echter nooit vervolgd omdat justitie onvoldoende bewijs tegen hem had. Opnieuw vervolgen in dezelfde zaak kan niet meer. Hoger beroepTwee weken geleden diende het hoger beroep. Advocaat Dronkers bepleitte daar dat Kevin door ‘kwade genius’ Wesley is opgezet tegen Ali. Maar van samenwerking is volgens hem geen sprake, want de moord was helemaal niet gepland, stelt hij. Justitie ziet ook geen samenwerking tussen de twee, maar is er wel van overtuigd dat Kevin doelbewust naar Weert ging om Ali te vermoorden. Twaalf jaar cel is daarom eigenlijk te weinig, stelt de Advocaat Generaal. Vijftien jaar, zoals de rechtbank eerder vonniste, zou beter zijn. „Maar omdat het OM in Roermond twaalf jaar eiste, doe ik dat ook.” Advocaat Dronkers vindt acht jaar cel voldoende voor de doodslag. Donderdagmiddag werd Kevin R. in hoger beroep veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee