Kabinet start met screenen vluchtelingen

© ANP

Het kabinet gaat alle vluchtelingen met een verblijfsvergunning vanaf begin volgend jaar screenen op opleiding en werkervaring. Daarna moeten ze een huis krijgen in een gemeente of regio waar behoefte is aan hun expertise. Zo moeten vluchtelingen sneller aan een baan komen.

Deborah Jongejan

Dat schrijft minister Lodewijk Asscher (Integratie) donderdag aan de Tweede Kamer na een volgens hem succesvol verlopen proef onder 400 asielzoekers in Doetinchem.Tot nu toe kregen vluchtelingen met een verblijfsstatus willekeurig door het land een huis, zonder dat er werd gekeken naar hun baankansen. Dat gaat veranderen. Asielzoekers die in Nederland mogen blijven maar nog wachten op een huis, worden in het asielzoekerscentrum gevraagd naar hun opleiding, beroep, werkervaring en ambities. Daarna wordt geprobeerd daar een gunstige woonplaats bij te vinden.VerhuizingIn Doetinchem lukte dat in driekwart van de 400 gevallen. Zo verhuisde iemand die werkte in 'de persoonlijke verzorging' naar het Gooi, omdat daar veel vraag is naar die bedrijfstak. Twee vissers wonen inmiddels aan de Noord-Hollandse kust, waar ze ook al door Nederlandse vissers op sleeptouw genomen zijn. In andere gevallen lukt het niet om op een kansrijke plek te wonen, bijvoorbeeld als de familie van iemand al ergens anders woont of vanwege noodzakelijke medische hulp.

Behalve door de screening wil het kabinet de inburgering ook bespoedigen door asielzoekers te stimuleren vrijwilligerswerk te doen, zodat ze ervaring opdoen en Nederlands kunnen oefenen. Ongeveer de helft staat daarvoor open, blijkt uit onderzoek onder 40 asielzoekers. De andere helft wil niet, vanwege depressie, gedachten aan het thuisland of zorg voor kinderen.Ondanks deze maatregelen houdt Asscher er rekening mee dat lang niet alle vluchtelingen aan de bak zullen komen. ,,De realiteit is dat velen van hen een grote afstand hebben tot de Nederlandse samenleving en arbeidsmarkt'', schrijft hij aan de Kamer. Het kabinet reserveert om die reden voor komend jaar 90 miljoen euro extra voor bijstandsuitkeringen. Voor dit jaar reserveerde het kabinet 85 miljoen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee